Philtjens wil investeren in Limburgse Provinciale cultuurhuizen

20.09.2014 | # # # # 
igor philtjens

“De provincie mag nu niet desinvesteren. We moeten onze instellingen nu juist sterker maken. Voor de mensen heeft het geen belang wie de overheid is achter het museum. Als het maar een goed museum blijft.”

Vlaanderen wil het tussenniveau van de provincies afbouwen ten voordele van Vlaanderen of steden en gemeenten. Zo vallen de persoonsgebonden bevoegdheden van de provincies weg in deze legislatuur en komt er dus ook minder geld. De eerste stappen zijn al gezet: het Provinciefonds – 6,5 miljoen voor Limburg – wordt in 2015 geschrapt.

Uitgerekend bij Philtjens – verantwoordelijk voor Toerisme en Cultuur – zullen ze knabbelen aan diens bevoegdheden. Cultuur is persoonsgebonden materie. Maar zegt Philtjens: “Het gaat niet om mijn persoon, om mijn postje. Maar het gaat wel over de toekomst van onze culturele instellingen: het Gallo-Romeins Museum, het Dommelhof, Bokrijk, Z33. Die moeten wel sterk blijven en liefst nog groeien. In feite was een gedeputeerde nog nooit zo belangrijk als nu. We moeten ervoor zorgen dat wat er vandaag is, morgen nog zal zijn.”

“Ik geloof in de Euregio. Het historische verhaal van Tongeren en Limburg is nauw verbonden met dat van Luik, met Maastricht, met Aken. Onze ambitie moet euregionaal zijn. Dat heb ik ook al laten weten aan Sven Gatz, de nieuwe minister van Cultuur, die ik een nota in die zin heb bezorgd. Ik zie geen grenzen, ik zie bruggen. Zo zou de permanente collectie in 2020 euregionaal moeten zijn. We hebben een topmuseum, dat al Europees museum van het jaar was. Dat moeten we verder uitbouwen. Er zijn al verkennende gesprekken hierover met Vlaanderen, met de stad Luik en met Maastricht over hun collecties. Als we nu stilstaan, gaan we juist achteruit.”

“Daar zullen we voor moeten vechten. Maar dat zal ik ook doen. Ik wil niet afwachten en niets doen. Op termijn is dat negatief. Neen, we moeten nu juist versterken om ervoor te zorgen dat als onze culturele instellingen overgaan naar een ander bestuursniveau hun ambitieniveau hetzelfde blijft. De Limburgse mensen hebben daar recht op. In plaats van een gepluimde kip aan te bieden, wil ik een vette kip doorgeven. Voor de bezoeker heeft het uiteindelijk toch geen belang of dat museum provinciaal dan wel Vlaams is. Als het maar een goed museum is.”

> Lees de artikels in de krant (.pdf)

Deel dit bericht