Partners keuren uitvoeringsprogramma De Wijers goed

03.03.2016 | # # # 
Deel dit bericht
Uitvoeringsprogramma De Wijers

In aanwezigheid van mevrouw Sibylle Verplaetse, raadgever van minister Joke Schauvliege, gouverneur Herman Reynders, gedeputeerde van Toerisme, Cultuur en Erfgoed Igor Philtjens en gedeputeerde van Leefmilieu en Natuur Ludwig Vandenhove, is op 3 maart in Bokrijk het uitvoeringsprogramma ondertekend voor het project De Wijers, het ‘Land van 1001 vijvers’. De 17 partners engageren zich om het uitvoeringsprogramma dat 150 concrete acties bevat, mee te realiseren. De provincie Limburg neemt daarbij de coördinatietaak in De Wijers over van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM). In de komende jaren zal de VLM zich focussen op terreininrichting via de inzet van de instrumenten natuurinrichting en landinrichting en investeert de Vlaamse overheid voor bijna 10 miljoen euro in het gebied.

Nadat de VLM eind 2007 het mandaat kreeg van de toenmalig bevoegde minister voor leefmilieu Hilde Crevits, om een coördinatietaak op te nemen in De Wijers, werd in 2008 het partnerschap De Wijers opgericht met de gouverneur van de provincie Limburg als voorzitter van de stuurgroep. Het partnerschap De Wijers bestaat vandaag uit 17 partnerorganisaties: de gemeenten Diepenbeek, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Lummen en Zonhoven, de steden Genk en Hasselt, Agentschap voor Natuur en Bos, Boerenbond, departement Ruimte Vlaanderen, European Landowners’ Organization, Limburgs Landschap vzw, Natuurpunt vzw, Provincie Limburg, Regionaal Landschap Lage Kempen vzw, Toerisme Limburg vzw en de Vlaamse Landmaatschappij.

Land van 1001 vijvers

In 2010 werd het startschot gegeven om voor dit unieke ‘Land van 1001 vijvers’ een duurzaam toekomstbeeld uit te werken. Onder leiding van de VLM werden studies uitgevoerd, ontwerpend onderzoek verricht, workshops met belanghebbenden georganiseerd, gebiedsgerichte communicatie opgestart en werken op terrein uitgevoerd. Die investeringen werpen niet alleen vruchten af op het terrein, ze creëren ook een groot draagvlak bij de partners en inwoners om het gebied De Wijers op de kaart te zetten. In de ‘Uitdagingen voor De Wijers’ werd in 2012 een toekomstbeeld voor De Wijers geschetst met vier ambitieuze uitdagingen.

Dat toekomstbeeld is nu vertaald naar een concreter uitvoeringsprogramma met doelstellingen en een lijst van 150 acties. Door de krachten en de kennis van een breed partnerschap van overheden en organisaties te bundelen in het partnerschap De Wijers, zijn de acties heel divers van opzet. Door burgers, experten en beleidsmensen samen te laten nadenken over hoe het beter kan, is er in het gebied een breed draagvlak voor het project. De vernieuwende aanpak van talrijke workshops en ontwerpsessies zorgen ervoor dat innovatie als een rode draad door de hele lijst van acties loopt.

Voor de opvolging, coördinatie en uitvoering van de doelstellingen en acties uit het uitvoeringsprogramma en het verderzetten van de gebiedsgerichte werking in De Wijers neemt de provincie Limburg de rol van de VLM over. De VLM zal via de inzet van haar instrumenten landinrichting en natuurinrichting ook de komende jaren sterk blijven inzetten op het project De Wijers. Zo zal binnenkort in en rond de domeinen Bokrijk en Kiewit een natuurinrichtingsproject worden uitgevoerd dat de natuurlijke rijkdom van dit vijverrijke gebied zal versterken. Het landinrichtingsproject Stiemerbeekvallei (Genk, Diepenbeek) komt vandaag al op kruissnelheid. Samen met nieuw op te starten land- en natuurinrichtingsprojecten kijken we naar een toekomstige investering van bijna 10 miljoen euro subsidies vanuit de Vlaamse overheid in het gebied.

> Lees het artikel in de krant (.pdf)