Participatietraject “Heerser over jouw grafheuvel” over toekomst van tumuli Heers van start

24.01.2020 | # # # # # # 
Deel dit bericht
Tumuli Heers

De provincie Limburg focust al enige jaren op de ontsluiting en herbestemming van de tumuli in Heers. In 2019 besliste het PCCE (Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed) om een participatietraject “Heerser over jouw grafheuvel” op te starten dat moet resulteren in een nieuwe invulling voor de tumuli van Gutschoven en Vechmaal.

Zonder erfgoed verliezen we onze identiteit, onze rijke Limburgse geschiedenis, daarom is het zo belangrijk dat we samenwerken om de oude grafheuvels te beschermen en te koesteren. En ze een hedendaagse relevantie geven.

Workshop ‘Tumuli Heers’
Onder begeleiding van de Leuvense firma PLOT-Ruimtelijk Management – met expertise in de realisatie van participatieve trajecten en de daaruit voortvloeiende ruimtelijke uitvoeringstrajecten – organiseerde de provincie Limburg op donderdag 23 januari een workshop ‘Tumuli Heers’. Op die manier konden stakeholders, eigenaars, pachters maar niet in het minst de Heersenaren zélf gehoord worden.

Want: wat is het idee van de inwoners van Heers over de ontsluiting van de tumuli? Wat moet er gebeuren om de grafheuvels opnieuw tot leven te wekken? Hoe kunnen we van dit erfgoed een aantrekkelijke toeristische beleving maken met economisch potentieel voor de ondernemers in de regio? Hoe creëren we een draagvlak voor dit erfgoed?

Ongemeen succes
Wel 40 aanwezigen deelden tijdens de workshop hun meningen en bevindingen, wat een ongemeen succes mag genoemd worden. Het is duidelijk: de tumuli laten veel erfgoedliefhebbende Heersenaren absoluut niet koud. Alleen door samenwerking geven we -samen- vorm aan dit project ‘Heerser over jouw grafheuvel’ en vinden we de beste manier om deze grafheuvels te laten herrijzen en een lang leven te geven.

Geïnspireerd door het verleden, creatief en ambitieus richting de toekomst
Niet enkel qua opkomst mag de workshop een succes worden genoemd: de aanwezige Heersenaren brachten tal van creatieve ideeën aan om de tumuli van Vechmaal en Gutschoven te ontsluiten. Deze ideeën worden nu verwerkt door de firma PLOT-Ruimtelijk Management en op een later tijdstip in Heers gepresenteerd. Daarna is het de bedoeling dat een ontwerper met de ideeën van de Heersenaren aan de slag kan om een gedragen creatief ontwerp te realiseren dat de grafheuvels van Heers op de kaart zal zetten. Dit onder het motto: “Geïnspireerd door het verleden, creatief en ambitieus richting de toekomst”.

Lees het artikel hier online.

Tumuli Heers Tumuli Heers