Opening vernieuwde speelschuur en -tuin in het openluchtmuseum van Bokrijk

22.06.2016 | # # # # # 
Deel dit bericht
H49Q2583

In het verlengde van de innovatie die het openluchtmuseum van Bokrijk met het project “bokrijk brandmerkt” (BKRK) inzet, kregen de volkssportenschuur en -tuin in het museum een volledige facelift. Hierbij zijn zowel het gebouw als de talrijke spelelementen onder handen genomen.

“Vakmanschap vormt de rode draad in de werking van het openluchtmuseum”, zegt Igor Philtjens, voorzitter van vzw Het Domein Bokrijk en gedeputeerde van Toerisme, Cultuur en Erfgoed. “Samen met het architectenbureau De Gouden Liniaal, ontwerpster Linde Hermans, diverse inhoudelijke partners en de eigen vakmensen zijn we erin geslaagd om deze populaire trekpleister een hedendaagse uitstraling en invulling te geven. Dit gebeurde met respect voor het authentieke karakter van de speelsite.”

Sport- en spelerfgoed
De speelschuur is één van de grote publiekstrekkers in het openluchtmuseum van Bokrijk. De bezoekers kunnen hier al jaar en dag spelerfgoed uit Vlaanderen, zoals kegelen, krulbollen, beugelen of steltlopen uitproberen. “Deze sporten en spelen maken deel uit van het rijke culturele erfgoed waarmee Bokrijk het publiek op een laagdrempelige manier in contact wil brengen. Na 20 jaar goede dienst was de spelinfrastructuur van de speelschuur aan een grondige vernieuwing toe, en dit op maat van de bezoeker van vandaag”, zegt Igor Philtjens hier nog over.

Samenwerking op Vlaams niveau
Voor het bepalen van het inhoudelijke concept ging Bokrijk in dialoog met haar partners Sportimonium, VlaS (Vlaamse Traditionele Sporten) en Speelgoedmuseum Mechelen, stuk voor stuk toonaangevende Vlaamse organisaties op het vlak van cultureel sport- en spelerfgoed. Deze samenwerking ligt in lijn met het nieuwe museumdecreet dat de inbreng van expertise van derden nadrukkelijk stimuleert. De werkgroep koos ervoor om het aanbod uit te breiden van louter volkssporten uit Vlaanderen naar een mix van volkssporten, kinderspelen, gezelschapsspelen, herbergspelen, … met maximale links naar de hedendaagse beleving. De spelzone werd uitgebreid naar een gedeelte van het aanpalende dorpsplein van museumdeel Kempen en de omgeving van de herberg Sint-Gummarus. Zo kun je ook vanop het terras of een zitbank genieten van de spelende mensen.

Hedendaagse vormgeving
Bureau De Gouden Liniaal Architecten (Genk) en vormgeefster Linde Hermans (Houthalen) tekenden met vakmanschap de eigentijdse architectuur en sobere vormgeving uit met gebruik van natuurlijke materialen, geïntegreerde glaspartijen en een ingenieus systeem met “Solatubes”, goed voor 100 % energieloze dakverlichting, in het nieuwe rieten dak. De ontwerpers streefden naar een optimale link tussen de eigenlijke speelschuur en de omliggende buitenruimte, die meer zichtbaar en “open” werd gemaakt. De vakmensen van Bokrijk bouwden zelf het zitmeubilair en een aantal van de spelen, met medewerking van de eigen smid en de lederbewerker, die tal van details in leder en smeedijzer creëerden.

Het aanbod van “oude” volkssporten en -spelen werd uitgebreid – zo is er nu keuze uit maar liefst 37 spelen –  en in een eigentijds jasje gestoken, waarbij de eenvoud en de functionaliteit van de spelelementen als uitgangspunt werden genomen. De uitvoering gebeurde in Europees eikenhout en op basis van traditionele houtverbindingen. De totale kost van de werken bedraagt ongeveer 400.000,00 euro (btw inbegrepen).

Integratie van vernieuwende technieken
Nieuwe technieken maken de spelbeleving nog actueler: het koppelen van een stappenteller aan het steltlopen, het projecteren van de snelheid van een sjoelschijf, sensoren in de tafel waar je kunt armworstelen, die de winnaar uitlichten of je eigen trekkracht vergelijken met paardenkracht. Blikvanger in de speelschuur is een film van de Rube Goldberg Machine, een metafoor voor spel en beweging, gerealiseerd i.s.m. de audiovisuele studio van de provincie Limburg. Deze machine combineert verschillende spelelementen aan elkaar tot een fascinerende kettingreactie, vastgelegd op film en doorlopend vertoond.

“Als ontwerpers werden we gefascineerd door het omgaan met architectuur en objecten uit het verleden, en dit op een hedendaagse manier”, klinkt het bij architect Jan Thys van De Gouden Liniaal Architecten en ontwerpster Linde Hermans. “Met deze realisatie hopen we enerzijds de bezoekers van Bokrijk te prikkelen om de spelsite actief te komen beleven en zijn we erg trots om een bijdrage te hebben kunnen leveren aan de nieuwe, vooruitstrevende weg die Bokrijk is ingeslagen.”

Bokrijk zorgt ook voor afgeleide spelproducten die in de museumshop verkocht worden. De eerste realisaties zijn een glazen “spinning” tol, gemaakt van gerecycleerde wijnglazen, en een “do it yourself”-knikkerzakje dat je zelf in elkaar kunt steken. Beide ontwerpen zijn eveneens van de hand van Linde Hermans.

> Lees het artikel in de krant (.pdf)