Opening tentoonstelling “Kleine verhalen in een groote oorlog”

17.09.2014 | # # # # # 
Deel dit bericht
WOI C-mine

Op vrijdag 19 september opent de multimediale WO I-tentoonstelling “Kleine verhalen in een Groote Oorlog”, een initiatief van de provincie Limburg, zijn deuren in C-mine Genk. Blikvangers zijn een reusachtige black box waarin een indrukwekkende Limburgse filmproductie wordt vertoond en 44 immense betonnen Stahlhelmen die de Duitse bezetting in Limburg symboliseren. “Ons doel is om de herdenking van de Groote Oorlog en de Limburgse verhalen op een persoonlijke en directe manier te vertellen en zo tot in de huiskamer van elke Limburger te brengen”, aldus gedeputeerde van Cultuur en Erfgoed Igor Philtjens.

De tentoonstellingsfilm “Kleine verhalen in een Groote Oorlog” vertelt het verhaal van Mathilde (Laura Verlinden – “De Smaak van De Keyser”), Baptist (David Cantens – “Marsman”) en Isidore (Jelle Florizoone – “Noordzee Texas” en “Marina”). Drie jonge Limburgers die in 1914 verrast worden en meegesleurd worden in een vier jaar durende oorlog. Zij getuigen samen hoe het leven was, wat ze meemaakten en hoe ze de oorlog beleefden, in Limburg en aan het front. Dit alles gespreid over een lang filmdoek in een speciaal daarvoor gebouwde blackbox. Een tentoonstelling ontdaan van alle franjes en herleid tot de essentie.
De film is gebaseerd op waar gebeurde verhalen en bevat uniek historisch archiefmateriaal. Personages als Generaal Deschepper, Jefke Peeters, Luitenant Martin, Fritz Haber, Jeanneke Vandenbosch worden vertolkt door Johan Van Assche (“Goddelijk Monster”, “Cordon”), Tom De Hoog (“Salamander”), Lucas Tavernier (“Thuis”), Peter Van Den Eede (“Van Vlees en Bloed”) en Dorien De Clippel (“Little Black Spider”).

Verschillende van deze acteurs waren ook te zien in het unieke storytellingsproject rond het personage van Mathilde Paukens van de provincie Limburg naar aanleiding van de herdenking. Dat project heeft vorm gekregen in het fictieverhaal waarin de jonge Limburgse haar leven zeven weken lang vanaf de vooravond van WO I deelt op haar facebook- en twitterpagina. Een enorm succes, met een gemiddeld bereik van 257.000 personen per week en meer dan 12.000 likes op Facebook.

Op de tentoonstelling symboliseren 44 Betonnen Duitse Stahlhelmen, van de hand van Limburgs toparchitect Bart Lens, de bezetting in Limburg. Elke helm staat symbool voor een Limburgse gemeente en vertelt via een QR-code op de helm een uniek lokaal verhaal. De verhalen zijn ook te raadplegen op de projectwebsite www.limburg1914-1918.be. De tentoonstelling in C-mine Genk loopt van 19/9 tot 14/11 in C-mine Genk en strijkt in 2015 ook neer in Hasselt en Bokrijk.

“Heel veel Limburgers zijn de voorbije maanden op zoek gegaan naar de oorlogsverhalen van hun gemeente en haar inwoners”, gaat gedeputeerde Philtjens verder. “De resultaten zijn vaak verbluffend: nieuwe verhalen duiken op, tastbare en vaak ontroerende herinneringen aan de oorlog komen naar boven. Er verschijnen publicaties, er worden tentoonstellingen en evenementen georganiseerd, educatieve projecten worden opgezet. Dat alles om de Limburgers te betrekken bij de herdenking van WO I. Kleine verhalen versterken elkaar om zo tot een “groot” Limburgs verhaal te komen. Het is dan ook prachtig om te zien hoe respectvol er in 2014 in onze provincie en onze gemeenten wordt omgegaan met de herinnering aan 1914-1918.”

> Lees de artikels in de krant (.pdf)