Bokrijk neemt deel aan Open Monumentendag 2018

06.09.2018 | # # # # # # 
Deel dit bericht
Open Monumentendag

Ter gelegenheid van Open Monumentendag op zondag 9 september opent het Openluchtmuseum van Bokrijk gratis de deuren voor het brede publiek. Naar aanleiding van de meerjarige restauratie van alle museummonumenten is er die dag zelfs een speciale toegang aan het populaire fietstraject ‘Fietsen door het Water’, zodat de vele wandelaars en fietsers die daar passeren de monumenten niet enkel vanuit de verte maar ook van heel dichtbij kunnen bewonderen.

Blik achter de schermen
Het Openluchtmuseum is sinds 1996 beschermd als monument. Op Open Monumentendag leggen we de focus op de restauraties die in het museum lopende zijn. We investeren 23,5 miljoen euro op 5 jaar tijd in de duurzame restauratie van alle 120 monumenten die Bokrijk rijk is. Zo vrijwaren we ons erfgoed voor de toekomst. Elke dag kan je als bezoeker de restauratiewerken van op de eerste rij volgen. Dat is een unieke ervaring. En tijdens Open Monumentendag doen we er dit jaar een schep boven op. Je krijgt een blik achter de schermen via lezingen, begeleide rondleidingen en demonstraties van onze Bokrijk-vakmensen en aannemers. Daarnaast krijg je een unieke kennismaking met de bewonersgeschiedenis van de Bokrijk-huizen die afkomstig zijn uit 44 gemeenten in Vlaanderen. Enkele heemkringen geven ter plaatse uitleg bij de geschiedenis van de gebouwen en hun bewoners. Zo brengt Bokrijk, samen met de gemeenten van waar het erfgoed afkomstig is, ook de vele verhalen áchter de stenen weer tot leven.

Focus op restauraties
Bokrijk heeft voor deze dag het volgende programma uitgewerkt:

  • Begeleide wandeling langs de restauratiesites: in museumdeel Oost- en West-Vlaanderen met haltes aan de Schans uit Beverlo, de schuur uit Zuienkerke en het woonhuis uit Poperinge-Abele – Vertrek om 10 u. – 11.30 u. – 13 u. – 14.30 u. – 16 u.
  • Het Bokrijk-projectteam restauraties neemt je tijdens de ‘hard hat’ tour om 13 u. mee op sleeptouw langs de werven van de windmolen uit Mol-Millegem en de kerk uit Erpekom. Helmen inbegrepen!
  • Je ontdekt hoe een windmolen werkt en hoe graan wordt gemalen, met uitleg door de molenaars zelf.
  • Demonstraties: strodekken, lemen en vitsen, ambachtelijke schrijnwerkerij, ‘smeden van muurankers’ voor gebruik bij restauraties, aanbrengen van een stamplemen vloer.
  • Uitleg door een gids en/of heemkring: bij de Bruegelhoeve uit Vorselaar, de schuur uit Mol-Sluis, de kerk uit Erpekom, de windmolen uit Mol-Millegem, de watermolen uit Ellikom, de Schans uit Beverlo, en de langgevelhoeve uit Heist-op-den-Berg.

Koppeling met ‘Fietsen door het Water’
Het Amerikaanse magazine TIME Magazine heeft onlangs ‘Fietsen door het Water’ in Bokrijk verkozen tot 1 van ‘World’s 100 Greatest Places’ van 2018. In de verte zie je de historische gebouwen van het Openluchtmuseum Bokrijk liggen. Een groot deel van die gebouwen die je ziet is momenteel in restauratie of pas net gerestaureerd. Dat is meteen ook de reden waarom Bokrijk er op 9 september een tijdelijke toegang tot het Openluchtmuseum voorziet. Geïnteresseerden krijgen zo de kans om het erfgoed van nabij te ontdekken en kunnen vanuit de omgekeerde richting, vanuit het museum, een blik op ‘Fietsen door het Water’ en het mooie vijverlandschap werpen. Dat kan ook via het uitkijkpunt in de historische Duiventoren uit Ingelmunster: via een speciale trapconstructie aan de buitenzijde klim je naar het uitkijkplatform op gelijke hoogte met de nok van het gebouw, met een weids zicht op de omgeving als beloning.

Restauratietraject ‘120 tegen 2021’
Bokrijk realiseert momenteel een meerjarig restauratietraject met financiële ondersteuning van de Vlaamse overheid. Over een periode van 5 jaar (2017-2021) komt de volledige collectie onroerend erfgoed in het museum aan bod. Onder de noemer ‘Restauratie 120 tegen 2021’ biedt Bokrijk dagelijks een pakket aan activiteiten en publicaties aan. Zo kunnen de bezoekers de werken letterlijk van op de eerste rij mee te volgen. Ook de website www.bokrijk.be bevat een schat aan informatie over de restauraties.

Herita
Open Monumentendag is een organisatie van Herita, de Vlaamse erfgoedorganisatie. Elke 2de zondag van september kan je gratis honderden bekende en minder bekende monumenten in heel Vlaanderen bezoeken. Dit feest van het onroerend erfgoed is in 2018 al aan zijn 30ste editie toe en kan ieder jaar rekenen op een grote belangstelling rekenen.

Lees de artikels in de krant (.pdf)