Open Monumentendag 2013 in Limburg

06.09.2013 | # # # # 
Deel dit bericht
Hoeve en Kasteel Printhagen te Kortessem

Naar aanleiding van Open Monumentendag 2013, op zondag 8 september, worden zes Limburgse monumenten in de kijker gezet. De historische plaatsen zijn uitgerust met “Kastanje.”-infozuilen, bedoeld om de wildgroei aan infoborden, plakkaten en bewegwijzering tegen te gaan. “Het is onze taak om ons erfgoed goed te documenteren en te presenteren”, aldus gedeputeerde van Cultuur Igor Philtjens. “Erfgoed is wat wij uit het verleden hebben meegekregen. Het bepaalt wie we zijn en waar we vandaan komen.”

De zes geselecteerde monumenten:

De cité Lommel-Werkplaatsen in Lommel, vanaf 1904 opgetrokken door de “Société metallurgique de Lommel”, is een van de oudste tuinwijken in Limburg en een voorloper van de cités van de Mijnstreek. De wijk beschikte over een hospitaal, een cultuurhuis, een meisjes- en jongensschool, een kerk en het prachtige Mariapark, dat beschermd is.

Het voormalige Sint-Jansbergklooster in Zelem (Halen) is gesticht in de eerste helft van de 14de eeuw en werd bewoond door Kartuizers, contemplatieve kluizenaars die in gescheiden huisjes leefden. Van 1922 tot 1928 deed het klooster dienst als school. Eén van de leerlingen werd er vermoord.

De gebouwen van het kasteel Printhagen in Kortessem dateren grotendeels uit de 17de en 18de eeuw en zijn recent gerestaureerd. Het kasteel is een prachtig voorbeeld van een gerestaureerd gebouw waar een relevante invulling (landbouwbedrijf) aan is gegeven.

De commanderij van Sint-Pieters-Voeren hing af van de landcommanderij van Alden Biesen. Ze speelde met haar hoeves en molen een belangrijke rol in Sint-Pieters-Voeren.

De huidige gebouwen van de Witherenpastorie van Zutendaal zijn in de 18de eeuw ontworpen door de Maastrichtse architect Mathias Soiron in Classicistische stijl. De bekendste gast die in de pastorie verbleef was John Churchill, hertog van Marlborough, die met zijn leger in het Maasland lelijk te keer ging.

Het slagveld van Lafelt in Riemst was op 2 juli 1747 het toneel van een bloedige strijd tijdens de Oostenrijkse Successieoorlog. Begin 2013 is er een massagraf aangetroffen dat aan de slag gelinkt wordt.

In samenspraak met de lokale Open Monumentendagorganisatoren worden de zes monumenten uitgerust met “Kastanje.”-infozuilen. Deze informatiedragers maken voorbijgangers en bezoekers bewust van de waarde van de monumenten. “Kastanje.” bestaat uit een set standaard vormgegeven straatmeubilair (banken, rustpunten, vuilbakken, …) in duurzaam cortenstaal. Het “Kastanje.”-project is al aanwezig op plaatsen als de voormalige Sint-Rochuskerk in Ulbeek, de Abdij van Herkenrode in Kuringen, het Kioskplein in Beringen, het Begijnhof in Sint-Truiden en de Stoomstroopfabriek Wijnants in Borgloon.