Nieuwe tijdelijke tentoonstelling ‘Muziek in De sixties’

01.04.2015 | # # # # # # # 
Deel dit bericht
muziek sixties

Het Openluchtmuseum van Bokrijk gaat op zaterdag 4 april opnieuw open. Museumdeel ‘De sixties’ heeft er een blikvanger bij met een tijdelijke tentoonstelling over muziek uit die tijd. “De nieuwe tentoonstelling ‘Muziek in De sixties’ brengt via unieke collectiestukken, iconische platenhoezen, boeiende verhalen en beeld- en geluidsfragmenten de revolutionaire jaren 60 weer tot leven”, zegt Igor Philtjens, voorzitter van vzw Het Domein Bokrijk en gedeputeerde van Toerisme, Cultuur en Erfgoed. “We kiezen hierbij resoluut voor een interactieve en vernieuwde aanpak die ook een jongere doelgroep zal aanspreken. Bokrijk wil immers geschiedenis brengen op maat van de bezoeker van vandaag.” De tentoonstelling is voor een periode van 2 jaar te bezoeken en vormt een interessante aanvulling bij de bestaande sixties-expo.

De emotie van muziek

In 2012 opende ‘De sixties’ als een uitbreiding bij het landelijke gedeelte van het Openluchtmuseum van Bokrijk. “Sindsdien bezochten al meer dan 215.000 mensen deze interactieve expo”, , vertelt gedeputeerde Igor Philtjens. ‘De sixties’ belicht het dagdagelijkse leven in de periode van 1958 tot 1973, van de wereldexpo in Brussel tot de oliecrisis. Een periode vol maatschappelijke veranderingen die de wereld van vandaag hebben gekleurd, zoals de toenemende emancipatie van de vrouw, de opkomst van de consumptiemaatschappij of de intrede van radio en televisie in de huiskamer.

Voor heel wat bezoekers is een bezoek aan ‘De sixties’ een sprong terug in het eigen verleden. En dat gevoel van herkenning zal alleen maar toenemen dankzij de nieuwe tentoonstelling ‘Muziek in De sixties’. In deze tentoonstelling wordt de bezoeker op verschillende manieren ondergedompeld in de muzikale erfenis van de jaren 60 en de muziekstromingen uit die tijd. Beleving staat centraal, met muzikale fragmenten, boeiend beeldmateriaal uit het VRT-archief, interactieve applicaties en een fotohoek waar je jezelf kan laten vereeuwigen als een idool uit die tijd én dit meteen kan delen met de wereld via ‘social media’.

Unieke collectiestukken

De tentoonstelling omvat drie ruimtes. Het eerste gedeelte, Café Expo, is een volkscafé zoals er vroeger vele waren in Vlaanderen. Een plek waar de mensen samen kwamen om de drukte van de werkdag door te spoelen, om elkaar te ontmoeten en om naar de populaire liedjes te luisteren. Niet iedereen bezat immers al een radio- of televisietoestel. In het café speelt de jukebox de grootste hits van toen en kan je een compilatie van muziekprogramma’s uit de jaren 60 bekijken. Aan de wand prijkt een tijdslijn met originele platenhoezen uit de periode ‘58 tot ’73, van The Rolling Stones en The Stooges tot Led Zeppelin of Lou Reed. Je bewondert hier unieke collectiestukken: draagbare transitorradio’s die zorgden voor een ware revolutie in radioland of originele uitvindingen zoals de draagbare armbandradio waarmee je al dansend naar muziek kon luisteren. Ook de grammofoon en de bandopnemer kregen compacte vormen en de muziekcassette deed zijn intrede.

De opkomst van het festival

In de tweede ruimte ligt de focus op het festival-gebeuren. Vandaag de dag zijn muziekfestivals schering en inslag, maar toen waren concerten schaars en ware evenementen. Eén van de grootste festivals uit die tijd is Jazz Bilzen, ook wel de moeder aller festivals genoemd. In de tentoonstelling wordt de geschiedenis van het festival, dat dit jaar haar 50-jarig bestaan viert, geïllustreerd met verrassende attributen en beeldmateriaal. Ook typisch voor de jaren 60 was de opkomst van de jongerencultuur. Jeugdhuizen kwamen tot bloei en veel jongeren leerden gitaar spelen. We volgen ‘The Vickings’, een beginnend muziekbandje uit die tijd. Een prachtige Philicorda-orgel, dat nog bij Philips in Hasselt werd gebouwd, vervolledigt het instrumentarium van deze groep.

Verhalen op zolder

Op de verhalenzolder wordt een eerder psychedelische sfeer opgeroepen. In de jaren 60 ontstonden er tal van underground-stromingen in de muziek, al dan niet onder invloed van geestesverruimende middelen. In deze intieme setting vertelt muziekjournalist en Belpop-kenner Jan Delvaux zeven boeiende verhalen uit onze rijke vaderlandse popmuziekgeschiedenis. Zowel Rocco Granata als de eerste ‘rockchick’ Ariane passeren de revue. De verhalen worden gestoffeerd met passende beelden en authentieke attributen, zoals onder meer de originele laarzen en hoed van Bobbejaan Schoepen. In een interactieve applicatie zie je hoe muziekstromingen uit de jaren 60 de artiesten van vandaag hebben beïnvloed. Voor de uitwerking van deze tentoonstelling werkte Bokrijk opnieuw samen met het Gentse bureau ‘Tijdsbeeld & Pièce Montée’, het bureau dat eerder de bestaande sixties-expo realiseerde. Tal van externe partners leverden een bijdrage aan dit verhaal, zoals het VRT archief, het Modemuseum Hasselt, de Provinciale Bibliotheek Hasselt, het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed, het Pop- en Rockmuseum in München en het Philipsmuseum in Eindhoven. Ook de stad Bilzen, vzw Jazz Bilzen en de heemkundige kring Bilisium droegen bij aan de invulling van de festivalruimte. En tal van verzamelaars gaven unieke collectiestukken in bruikleen aan Bokrijk.

Algehele opfrissing

Ook elders in ‘De sixties’ wordt de link met muziek gelegd. De kledingetalage bevat een originele outfit van Janis Joplin, nooit eerder tentoongesteld in België. En een gitaar die nog door de voltallige bezetting van ‘The Jimi Hendrix Experience’ werd getekend. Ook het voorplein van ‘De sixties’ kreeg een opfrissing en is uitgerust met een gezellige picknickruimte van waaruit je het voertuigenpark kan bewonderen. In het gebouwtje is eveneens een plek voorzien om kinderwagens en honden tijdelijk onder te brengen.

Lees de artikels in de krant (.pdf)