Nieuw project Jong Redt Oud in Koninksem

08.08.2019 | # # # # # 
Deel dit bericht

In Koninksem sloegen de heemkundige kring “Keunsem Vrugger” en de Gemeentelijke Basisschool Tumuli de handen in elkaar om, met steun van provincie Limburg een Jong redt Oud-project te starten. De jongeren gingen er aan de slag met het archeologische erfgoed in hun buurt. Met Jong redt Oud willen we jongeren warm maken voor erfgoed. Dat erfgoed met alle boeiende verhalen mag niet verloren gaan, het bepaalt mee onze identiteit. Door jongeren medeverantwoordelijk te maken is de toekomst van ons erfgoed gegarandeerd.

Interactieve kennismaking met archeologie en het Romeinse verleden
De heemkundige kring in Koninksem werkte het afgelopen schooljaar met de leerlingen van de tweede en derde graad van de Gemeentelijke Basisschool Tumuli rond de archeologische opgravingen “Op de Heufkens” in de Paardsweidestraat. Ze maakten op interactieve wijze kennis met de site, maar ook met archeologie en het Romeinse verleden van hun gemeente. De archeologe die verantwoordelijk was voor de opgravingen, kwam naar de klas en bracht enkele vondsten mee. De leerlingen mochten deze voorwerpen, die ongeveer 1800 jaar oud zijn, van heel dichtbij bekijken en zelfs in de hand houden!

Samen met Keunsem Vrugger maakten ze een stop-motion-filmpje over het Romeinse verleden van Koninksem. Hiervoor bedachten de leerlingen de Romeinse figuur “Constantijn”, die dienst doet als mascotte van de wandeling. Een uitstap naar het Gallo-Romeins Museum met een inleefworkshop, een Romeinse kruidenwandeling en historische knutselactiviteiten vervolledigden het interactieve programma. Zo was er een schooljaar lang, elke maand een activiteit! Het resultaat van een intensieve samenwerking tussen de lokale erfgoedvereniging en de school. Rudi Brimioul, directeur van de Gemeentelijke Basisschool Tumuli, getuigt: “Als school vinden we het belangrijk om te vertrekken vanuit de onmiddellijke leefwereld van de leerlingen. En met een rijke geschiedenis van de Romeinen en Oude Belgen die letterlijk in onze achtertuin ligt, konden we dat meteen omzetten in de praktijk. Dankzij ‘Keunsem Vrugger’ herbeleven ze de geschiedenis alsof ze er zelf bij waren. De Romeinse geschiedenis wordt op die manier niet alleen vanuit de boeken geleerd, maar ook echt beleefd, wat een enorme meerwaarde geeft aan het leerproces.”

Het resultaat: een nieuwe erfgoedwandeling
Al dit werk leidde tot een nieuwe erfgoedwandeling van ongeveer 3 km lang met foto’s, film en audio over de archeologische opgravingen, die heel wat vondsten uit de Romeinse periode blootlegden. De organisatie en realisatie van de wandeling is in handen van Keunsem Vrugger. Voorzitter van Keunsem Vrugger, Jos Van Campfort vertelt: “We hopen dat deze wandeling zal bijdragen tot meer inzicht in de historisch waardevolle opgravingen die plaats vonden in onze mooie gemeente  Koninksem. Ook voor de leerlingen van de lagere school is het een ideale manier om op een ludieke manier in contact te komen met de geschiedenis van ons dorp, onze streek en ons erfgoed. In het schooljaar 2017-2018 konden de leerlingen al zelf voor archeoloog spelen tijdens een groot dagspel dat we voor hen schreven en organiseerden. En afgelopen schooljaar organiseerde de erfgoedvereniging elke maand een leuk en informatief erfgoedmoment voor en met de leerlingen in het kader van dit project.”

Het wandeltraject loopt over de site van de archeologische opgravingen die heel wat vondsten uit de Romeinse periode blootlegde. De wandeling wordt op de dorpsdag, 15 augustus, officieel ingewandeld. Vanaf dan is de wandeling voor iedereen, permanent en gratis, beschikbaar in de Erfgoedapp van Faro onder de titel “Archeologische wandeling Koninksem”. Tijdens de dorpsdag krijg je ook de unieke kans om de vondsten van de site in de Paardsweidestraat te bekijken mét uitleg van de verantwoordelijke archeologe!

Provincie Limburg ondersteunt via het subsidietraject “Jong redt Oud”
Organisaties die in Limburg een project willen opzetten dat jongeren en hun lokale, onroerend erfgoed samenbrengt, kunnen  terecht bij de provincie Limburg voor inhoudelijke en financiële ondersteuning. Met Jong redt Oud laten we jongeren de handen uit de mouwen steken. De beste manier om van hen erfgoedambassadeurs te maken, is hen zelf met het erfgoed in hun dagelijkse omgeving aan de slag te laten gaan. De erfgoedwandeling in Koninksem is reeds het vierde project van Jong Redt Oud in 2019. Lees hier het artikel over de projecten uit 2018.

Praktisch

  • De erfgoedwandeling start in de Paardsweidestraat (tussen nummer 33 en 37) in Koninksem (Tongeren). Je hebt ongeveer een uur nodig om de wandeling af te leggen. Je stapt ongeveer 3 kilometer. De wandeling is gratis beschikbaar via de Erfgoedapp. De app is beschikbaar voor smartphone, tablet of computer.
  • De dorpsdag vindt plaats op donderdag 15 augustus. Meer info over de wandeling en de dorpsdag in Koninksem op www.koninksem.eu en www.facebook.com/keunsem.vruggerErfgoed. Het programma vind je op de bijgevoegde flyer.
  • Meer info over Jong redt Oud op www.jongredtoud.be.

Lees de artikels in de krant (.pdf)