Eerste steen nieuw kunstencentrum Z33 gelegd

18.05.2018 | # # # # # # 
Deel dit bericht
nieuw kunstencentrum Z33

In juni 2017 zette de provincie Limburg de schouders onder de bouw van een nieuw kunstencentrum voor Z33. Vandaag mocht ik in het bijzijn van gouverneur Herman Reynders en vele buurtbewoners de eerste steen leggen van de nieuwe thuis voor Z33. Zodra het project afgerond is, moet het nieuwe kunstencentrum Z33 meer dan ooit uitgroeien tot een huis voor actuele kunst voor Hasselt, Limburg en Vlaanderen.

Essentieel sluitstuk
Helaas is cultuur niet langer onze bevoegdheid. Maar het blijft wel onze bezorgdheid. We willen Z33 met de nieuwbouw en de verbouwing van vleugel ’58 alle kansen geven om te groeien in zijn rol als Vlaamse kunsteninstelling. Het nieuwe kunstencentrum Z33 is een essentieel sluitstuk voor de toekomst van een creatief, innovatief, duurzaam en gastvrij Limburg en een symbool voor de Limburgse vernieuwingsdrang en veerkracht.

Buurtbewoners als gast
We nodigden de buurtbewoners uit om de eerste steenlegging bij te wonen en tijdens een werfbezoek een blik te werpen achter de schermen van dit nieuwe cultuurhuis. Zo konden ze een glimp opvangen van de binnenkant van het gebouw. De nieuwe voorgevel zal niet zichtbaar zijn van buitenaf en zet het gesloten karakter van een begijnhof – waar het nieuwe kunstencentrum Z33 gevestigd is – visueel voort.

Volledig nieuwe invulling
De provincie Limburg speelt ook in de verdere ontwikkeling van de Hasseltse begijnhofsite een sleutelrol. Naast het nieuwe kunstencentrum Z33 zal ook de rest van de begijnhofsite de komende jaren een nieuwe invulling krijgen. Z33, het begijnhof en de tuin vormen samen een groene long in Hasselt