We are wanderful: nieuw boek en expo over design in Limburg

03.11.2016 | # # # # # # 
Deel dit bericht
We are Wanderful - 25 jaar design in Limburg

Martin Margiela, Raf Simons, Marina Yee, Studio Job, Michaël Verheyden, Bram Boo, Piet Stockmans, Casimir … Stuk voor stuk namen met renommee. Limburgse designers met wereldfaam. Met de expo FORM en het boek We are wanderful presenteren Cultuurplatform Design (Provincie Limburg) en C-mine designcentrum (Stad Genk) een bijzondere staalkaart van Limburgs design van de afgelopen 25 jaar. “Met dit boek en deze expo toont Limburg zich aan de internationale wereld en wordt er vanuit het buitenland met veel belangstelling naar onze regio gekeken. Nieuwe troeven voor Limburg waar we trots op mogen zijn”, stelt gedeputeerde van Toerisme, Cultuur en Erfgoed Igor Philtjens.

In een kwart eeuw heeft Limburgs design furore gemaakt en is haar invloed fascinerend. Denk maar aan de impact van modeontwerper Raf Simons op de internationale modewereld, of het wereldbekende oeuvre van keramist Piet Stockmans, het esthetische vernuft van Michaël Verheyden, de sublimerende kracht van Bram Boo en Casimir in het ambachtelijke ontwerp of de commerciële doeltreffendheid van Studio Segers …

Voor We are wanderful gingen Cultuurplatform Design en C-mine designcentrum samen met een groep van experten grasduinen in het (recente) verleden. Welke Limburgse design(er)s hebben impact gehad op het designlandschap? Dat was de initiële vraag. In plaats van een loutere oplijsting van namen, realisaties en creaties, werden de 10 principes van ‘goed design’ van Dieter Rams als leidraad gebruikt om de designers te presenteren. Er werd ook bewust gekozen voor een beperking in de tijd: 25 jaar. De oefening start vlak na de sluiting van de laatste Limburgse mijn, tevens geen onbelangrijk element in de creatieve geschiedenis van de regio.

Limburgs design in de schijnwerpers

“Onze provincie bracht enkele van de grootste designers van de 21ste  eeuw op vlak van design en mode voort: wereldsterren én topstukken”, zegt gedeputeerde van Toerisme, Cultuur en Erfgoed Igor Philjtens. “Nu is het tijd om hen in de schijnwerpers te zetten en voluit te zeggen: We are wanderful.”

“We are wanderful“ is een ambitieus naslagwerk, uitgegeven bij Lannoo, met internationale allure en kwaliteit. Het merendeel van de teksten is in het Engels geschreven en bevat bijdragen van onder meer Hettie Judah, John Thackara, Alastair Fuad-Luke, Klaus Bondam, Em Fexeus, Veerle Windels, Kurt Vanbelleghem, Jesse Brouns en vele andere.

“Dit is geen eindpunt, maar net een begin. Veel creatieve geesten, ondernemers, experts en organisaties werden met elkaar in contact gebracht en uitgedaagd om een bijdrage aan dit boek te leveren. In goed 400 bladzijden tonen we hoe verreikend én verrijkend het netwerk van het Limburgse design is. De terugblik is de beste fundering voor innovatie“, stelt gedeputeerde Igor Philtjens.

10 design(er)s in woord en beeld  

In C-mine designcentrum kunnen bezoekers vanaf 11 november terecht in expo FORM, een semi-permanente tentoonstelling. Aan de hand van 10 heel concrete designobjecten wordt elk aspect van design blootgelegd. De bezoeker kiest zelf in welke mate hij zich verdiept. Naast een samenvattende zaaltekst wordt elk onderdeel geduid met een video. Ook het boek “We are wanderful“ ligt open op het juiste hoofdstuk, voor wie zich nog verder wil verdiepen in de interviews en portretten.

Een verrassend object dat te zien is in de expo en lijvig geduid wordt in het boek, is het afstudeerwerk van Raf Simons, vandaag creatief directeur bij de Amerikaanse modegigant Calvin Klein. In 1991 studeerde hij af als productdesigner in Genk. De reeks van accessoirekastjes waarmee hij zijn schoolcarrière afsloot, vertoonden al een sterke drang naar mode. Een van deze kastjes, met een lederen korset, kan je komen bewonderen.

Permanente visualisatie van design op C-mine

Dat FORM een semi-permanente tentoonstelling is in C-mine designcentrum is niet toevallig. De expo-elementen zijn zo bedacht dat ze gemakkelijk op en af te bouwen zijn, waardoor ze tussen tijdelijke projecten in de tentoonstelling steeds terug geplaatst worden. ”Daarmee beantwoorden we aan de noodzaak om design een permanente en tastbare identiteit te geven op C-mine. Met FORM spreken we niet enkel de designliefhebber aan, maar ook de toevallige passant die op een laagdrempelige manier in aanraking komt met design“, vertelt burgemeester Wim Dries.

“Het laatste onderdeel van de expo bestaat uit een C-mine corner: een abstractie van de gebouwen op de site waarop een Limburgse illustrator de aanwezigheid van design heeft uitgebeeld. Want heel wat bedrijven zijn hier dagdagelijks bezig met innovatief design. En natuurlijk kan LUCA School of Arts/MAD niet ontbreken in dit overzicht. De tentoonstelling geeft aan hoe belangrijk die Genkse school geweest is voor de ontwikkeling van het designlandschap in Limburg“, concludeert Wim Dries.

Limited edition i.s.m. Limburgse illustratoren

Als kers op de taart biedt Provincie Limburg het We are wanderful boek ook aan in een limited edition box, vergezeld van twee op-en-top Limburgse koffiekopjes en schoteltjes. 15 Limburgse kunstenaars en illustratoren (o.a. Musketon, Ado Hamelryck, Kristof Luyckx, Hugo Duchateau, Debora Lauwers en Jenny Stieglitz) beschilderden in een beperkte oplage het Sonja-kopje van Piet Stockmans met de hand. Dat kopje werd destijds voor Royal Mosa ontwikkeld en is wereldwijd in een oplage van 50 miljoen stuks verkocht. Met andere woorden, de designers hebben een nieuwe look voor deze echte Limburgse designklassieker gecreëerd.

De expo FORM is vanaf vrijdag 11 november te bezoeken op C-mine. Vanaf dan is het boek We are wanderful en de limited edition box ook beschikbaar, o.a. in de C-mine shop. Het boek wordt verder ook te koop aangeboden in de betere boekhandel.

> Lees het artikel in de krant (.pdf)