Nachtje kamperen in Gallo-Romeins Museum

21.08.2013 | # # # # # 
Deel dit bericht
museumnacht

Voor de vierde keer organiseert het Gallo-Romeins Museum een ‘Night at the Museum’. Het drempelverlagend initiatief is meer dan succesvol. Ook dit jaar nemen weer honderd kinderen deel. In het verlaten museum spelen ze zaterdagavond een meeslepend detectivespel. Zo krijgen ze een unieke kijk op het leven achter de schermen in het museum. Daarna mogen ze blijven overnachten. ’s Morgens wacht een fijn ontbijt en zijn er workshops.

Ook dit jaar waren de plaatsen voor de ‘Night at the Museum’ in het Gallo-Romeins Museum dadelijk uitverkocht. De Museumnacht is inmiddels een vaste waarde. Honderd gelukkigen tussen 8 en 14 jaar oud gaan een superspannende nacht tegemoet.

Gedeputeerde Igor Philtjens, verantwoordelijke voor het Gallo-Romeins Museum. ‘De kinderen verkennen in kleine groepjes het verlaten museum. Er is een vast parcours. Zowel de burelen, het depot als de tentoonstellingszalen worden aangedaan. Gewapend met een vergrootglas onderzoeken ze als echte ‘Sherlocks’ de verschillende ruimtes, op zoek naar relevante informatie. Elk groepje krijgt fiches mee met gegevens over de identiteit en de job van een aantal personeelsleden. Duidelijk wordt vermeld voor welke taken de personen in het museum verantwoordelijk zijn. Opzet is elke museummedewerker te relateren aan de correcte werkplek. Als dat goed gebeurt, blijft één valse museummedewerker over.
Onderweg worden er kleine opdrachten uitgevoerd: een tijdschrift opzoeken in de bibliotheek, een object inpakken met het oog op transport, een restauratie-activiteit bij een neanderthalerfiguur. Telkens een opdracht tot een goed einde wordt gebracht, krijgt het groepje een tip. Die kan van pas komen om de mol gemakkelijker te ontmaskeren.
Het detectivespel eindigt met de bekendmaking van de valse medewerker en het huldigen van de winnaars.’

Rond 23 uur moet iedereen naar bed. Verspreid in de museumzalen proberen groepjes kinderen de slaap te vatten. De tentoonstellingszalen worden één groot kampeerterrein, bezaaid met matjes en slaapzakken en kussens.

Zondagmorgen staat een lekker ontbijt klaar. De kinderen verkennen de tijdelijke tentoonstelling over de Etrusken.  Ook staan er een aantal creatieve workshops op het programma. Rond 11 uur keert iedereen huiswaarts.