Maasfietsroute treedt toe tot internationaal EuroVelo netwerk

08.03.2019 | # # # # # # 
Deel dit bericht
EuroVelo 13

Voor het eerst in drie jaar treedt er een nieuwe fietsroute toe tot het Europese fietsroutenetwerk EuroVelo. De internationale Maasfietsroute, die Toerisme Limburg mee oprichtte, mag zich voortaan als ‘EuroVelo 19’ tot het select groepje van Europese langeafstandsroutes rekenen. De European Cyclists’ Federation (ECF) maakte het nieuws op 8 maart bekend op de Internationale Toerismebeurs (ITB) in Berlijn. Dankzij het EuroVelo label zetten we Limburg nog sterker op de internationale fietskaart!

Anderhalf jaar na de opening
De Maasfietsroute werd in de zomer van 2017 boven het doopvont gehouden. De fietsroute doorkruist Frankrijk, België en Nederland van de bron tot de monding van de Maas. In totaal ruim 1000 kilometer, waarvan een 50-tal in Belgisch-Limburg. De route loopt via het fietsroutenetwerk als ideale verbinding tussen het snoer van Maasdorpen (Lanaken, Maasmechelen, Dilsen-Stokkem, Maaseik en Kinrooi). Anderhalf jaar na de opening, en na het doorlopen van een strenge selectieprocedure, mag de internationale fietsroute nu toetreden tot het gerenommeerde EuroVelo netwerk van ECF. De European Cyclists’ Federation riep het EuroVelo project in het leven om het Europese fietstoerisme te versterken.

“EuroVelo 19 – Maasfietsroute is een extra opsteker voor het internationale imago van onze provincie als fietsbestemming bij uitstek!”

Eerste EuroVelo route in Limburg
Het netwerk van langeafstandsroutes doorkruist het hele Europese continent. En dankzij de Maasfietsroute is nu ook Limburg daar een onderdeel van. ‘EuroVelo 19’ is de eerste route die Limburg doorkruist. Het is opnieuw een perfecte manier om ons fietsroutenetwerk ook buiten onze landsgrenzen verder in de kijker te zetten. En dat is weer een extra opsteker voor het internationale imago van onze provincie als fietsbestemming bij uitstek.

Meerwaarde voor EuroVelo netwerk
Volgens ECF is de Maasfietsroute een ideale toevoeging aan het EuroVelo netwerk. Vooral de toegankelijkheid voor gezinnen is een grote meerwaarde. “We zijn zeer blij om de Maasfietsroute te kunnen toevoegen aan ons Europees fietsroutenetwerk. Uit ervaring weten we dat routes langs rivieren erg populair zijn bij fietstoeristen. En na enkele etappes persoonlijk te hebben gefietst, kan ik bevestigen dat het een goed ontwikkeld en aantrekkelijk toeristisch product is”, benadrukt Ádám Bodor, directeur van EuroVelo en directeur belangenbehartiging van ECF. Lovende woorden dus!

“Dankzij het EuroVelo label zal Limburg meer toeristen aantrekken en blijven we de Limburgse vrijetijdseconomie verder versterken.”

Boost voor Limburgse economie
EuroVelo 19 – Maasfietsroute leent zich uitstekend voor meerdaagse fietsvakanties. Dat we ons kunnen verbinden met andere landen werkt versterkend. Kijk maar naar het succesvolle voorbeeld van de EuroVelo routes langs de Rijn en de Donau. Twee toeristische topproducten met een grote economische meerwaarde voor de betrokken regio’s. Het is belangrijk voor Limburg om deel uit te maken van dit internationale project, want met het EuroVelo label zal dus ook Limburg meer toeristen aantrekken. We kunnen nieuwe doelgroepen bereiken en op een natuurlijke wijze naar Limburg brengen. Zo blijven we de Limburgse vrijetijdseconomie verder versterken.