Limburgse logiesuitbaters gematigd positief over paasvakantie

27.03.2013 | # # # 
Deel dit bericht
Logie

Omdat het winterweer blijft aanhouden en de paasvakantie dit jaar erg vroeg valt, loopt het nog niet storm bij de Limburgse logiesuitbaters.
Dat leidt de Limburgse gedeputeerde van Toerisme, Igor Philtjens, af uit online en telefonische bevragingen van Toerisme Limburg vzw bij de Limburgse logiesuitbaters.

De meeste uitbaters geven aan dat ze voor de paasvakantie ongeveer evenveel of iets minder boekingen hebben in vergelijking met de paasvakantie vorig jaar.
Uitzonderingen hierop zijn:

 • de fruitstreek Haspengouw, die tijdens de bloesemmaand traditioneel veel vaste gasten heeft, en
 • de vakantieparken in de Limburgse Kempen, die met hun overdekte zwemparadijzen minder weersafhankelijk zijn.

Boekingen komen trager op gang

De reservaties bij de Limburgse logiesuitbaters zijn momenteel vergelijkbaar met tot iets minder goed dan vorig jaar:

 • Gemiddeld hebben de Limburgse vakantieuitbatingen al 15 van de 30 aprildagen gasten. Vorig jaar was dit 16 van de 30 dagen.
 • 48 Procent heeft meer dan de helft van de maand april gasten in huis (vorig jaar 51 procent).
 • 14 Procent van de uitbatingen zijn meer dan de helft van de maand volzet. Vorig jaar was dit 20 procent.
 • De uitbatingen zijn gemiddeld 7 van de 30 dagen volzet (vorig jaar 8 dagen).
 • Amper 4 procent heeft nog geen boekingen voor april (vorig jaar 8 procent).

De gezelschappen die voor april geboekt hebben, zijn gemiddeld wel groter (3,2 tegenover 2,8 vorig jaar) maar ze blijven minder lang: de gemiddelde verblijfsduur van de reservaties is 2,0 nachten, tegenover 4,2 nachten vorig jaar.
De meeste gasten zijn afkomstig van Oost- en West-Vlaanderen en Antwerpen.

Rekenen op lastminuteboekingen

Toch is de meerderheid van de uitbaters positief over de paasvakantie. Ze verwachten veel van de last minuteboekingen, eens het weer zal beteren:

 • Eén derde van de uitbaters (37 procent) verwacht dat de paasvakantie ongeveer hetzelfde zal zijn als vorig jaar.
 • 20 Procent zegt dat het iets of veel beter wordt dan vorig jaar.
 • 44 Procent verwacht dat het iets of veel slechter zal zijn dan vorig jaar.

Als reden hiervoor vernoemen ze heel vaak het weer: door de lange winter zijn de warme vakantiebestemmingen aantrekkelijker. Ook het feit dat de paasvakantie dit jaar vroeger valt en de aanhoudende crisis spelen volgens de uitbaters mee.

De resultaten van een telefonische bevraging door Toerisme Limburg liggen in dezelfde lijn:

 • De meeste uitbaters geven aan dat ze voor de paasvakantie iets minder of ongeveer evenveel boekingen hebben in vergelijking met vorig jaar. Vooral de tweede week van de paasvakantie kondigt zich iets minder druk aan.
 • De uitbaters vertrouwen er wel op dat er nog lastminuteboekingen binnenkomen. Het is al jarenlang zo dat de gasten steeds later boeken. Veel hangt af van de weersvoorspellingen.

Center Parcs bijna volgeboekt

De hotels en gastenkamers ontvangen veelal koppels of vrienden. Gezinnen met kinderen kiezen eerder voor vakantiewoningen en vakantieparken.
De gasten zijn meestal Oost- en West-Vlamingen. Maar ze zijn ook vaak afkomstig uit Antwerpen, Duitsland en Nederland.

Ook Vakantiepark Centerparcs Lommel geeft aan iets minder boekingen te hebben dan vorig jaar in april. Maar ze zijn toch bijna volgeboekt.
Mieke Van Der Schueren van Center Parcs: “We schrijven het minder aantal boekingen toe aan het feit dat in Frankrijk de paasvakantie later valt dan in België. Bijna één op vier van onze gasten zijn Fransen, dus dat is een belangrijke doelgroep voor ons. Ook merken wij dat veel gasten reageren op lastminuteacties en dus pas laat boeken. We verwachten de komende weken dus nog wat extra boekingen.”