Limburgse fruitstreek ook met late bloesems place to be voor lentegenieters

27.03.2013 | # # # # # # # 
Deel dit bericht
fruitbloesem

De vakantiemakers in Haspengouw, de op één na grootste fruitstreek van West-Europa, staan klaar om gasten te ontvangen die het eerste echte lentegevoel volop willen beleven.

“Zonder bloesems voorlopig”, beseft de Limburgse gedeputeerde van Toerisme, Igor Philtjens. “Maar ook zonder dit overweldigende natuurfenomeen heeft de fruitstreek allerlei nieuwe ervaringen in petto:

 • Behalve fruitbedrijven zetten nu ook wijndomeinen hun deuren open.
 • De fruitstreek verklapt de mooiste picknickplaatsen.
 • 42 horecazaken laten je proeven van de gulle natuur in de fruitstreek.
 • En zo veel andere fruitige activiteiten vanaf 1 april tot einde herfst…”

Nieuwe bloesemmeter toont hoe ver de bloesems staan

De Bloesemfeesten in Haspengouw trekken jaarlijks minstens 100 000 bezoekers naar de fruitstreek. Maar door de aanhoudende winterkoude wordt het openspringen van de bloesems pas eind april verwacht.
Benieuwd hoe ver de knoppen van de fruitbomen staan? Vanaf 1 april kun je de actuele stand van de bloesems en daarna de ontwikkeling van het fruit op de voet volgen via de gloednieuwe bloesem- en fruitmeter op www.toerismelimburg.be. Die wordt dagelijks geüpdatet.
Een initiatief van Toerisme Limburg in samenwerking met het Proefcentrum Fruit in Sint-Truiden en de toeristische diensten van Haspengouw.

Nu al volop genieten van fruitige activiteiten

Maar je hoeft echt niet te wachten op bloesems om een leuke tijd in Haspengouw door te brengen. Vanaf 1 april al zijn er allerlei fruitige activiteiten in de fruitstreek:

 • bezoekjes aan fruitbedrijven en veilingen,
 • nocturnes tussen vuurkorven in de boomgaard
 • wandelen en fietsen doorheen het fruitige landschap,
 • proeven van streekproducten
 • en zo meer.

Je kan er maandenlang van genieten, tot en met de plukdagen in oktober. In november zijn er in Tongeren zelfs nog twee wandelzondagen rond het thema fruit

NIEUW: wijndomeinen zetten deuren open

Niet alleen de fruitbedrijven staan open voor bezoekers. Dit jaar doen ook zeven wijndomeinen hun deuren open.
Wijndomein Cohlenberg in Borgloon laat in april al iedere woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag binnenkijken. Op 12, 13, 14, 19 en 20 april ook het Heuvelswijnhuisje in Borgloon. Wijnkasteel Genoels-Elderen in Riemst, het enige wijnkasteel in België, is elke zaterdag voor individuele toeristen toegankelijk, uitgezonderd in juli en augustus. Vanaf mei kun je ook Domein Kitsberg in Heers, Wijndomein Hoenshof in Borgloon, Wijndomein Predikaat in Sint-Truiden en Wijndomein De Groote Mot in Borgloon,  bezoeken.

Proef het fruit

Je kan het hele jaar door van dit heerlijke fruitlandschap proeven. Maar liefst 42  “fruitvriendelijke” horecazaken in Haspengouw engageren zich om streekgerechten op basis van fruit te serveren.

Of smul eens in openlucht van het plaatselijke fruit. Onder meer op de startplaatsen van fruitwandelingen en fietslussen vind je belevingsvolle picknickplaatsen met dat extraatje. Op 7 plekken in Haspengouw kun je kant-en-klare picknickmanden bestellen en afhalen.  Een picknick in het glooiende fruitlandschap is altijd een bijzondere ervaring.
Voor meer info …

 • De Fruitbrochure (gratis) bevat voor het eerst zowel het bloesem- als het oogstprogramma (in een uitneembare overzichtskalender, van april tot en met november) en geeft je alle praktische info over de vele fruitige activiteiten.
 • De thematische Fruitfietskaart (2 euro) ‘Fietsen door fruitig Haspengouw van bloesem tot oogst’ geeft een selectie van de vijf mooiste knooppuntenroutes door de fruitstreek.
 • Selecteer op www.toerismelimburg.be via de handige online fruitkalender jouw fruitige events op maat, kies een vakantieuitbating tussen de boomgaarden uit en stel jouw eigenzinnige fruitvakantie samen!