Limburggevoel in tijden van corona

07.04.2020 | # # # # # 
Deel dit bericht
Limburggevoel

©Robin Reynders ​

Van alle provincies in ons land wordt Limburg het zwaarst getroffen door de coronacrisis. Dat blokletterden kranten en nieuwssites een paar dagen geleden. De teller van het aantal Limburgers dat met zekerheid een coronabesmetting heeft, staat momenteel op 2.694, maar het aantal stijgt nog elke dag. Het positieve nieuws is dat er intussen alweer honderden mensen genezen zijn. Terwijl het virus onze gezondheid bedreigt, haalt het ook het beste in ons Limburgers naar boven: het Limburggevoel leeft meer dan ooit.

Het Limburggevoel
Waarom onze provincie zo zwaar getroffen wordt, is nog niet duidelijk. Maar één ding staat vast: in deze moeilijke tijden laat Limburg zich van zijn warmste kant zien. Overal worden initiatieven opgezet en steken Limburgers spontaan een handje toe voor zij die het nodig hebben. Jeugdbewegingen brengen boodschappen naar mensen in quarantaine, winkels doen eerder open voor de risicogroep van 65-plussers, er worden massaal mondmaskers gemaakt, … In tijden van corona zoekt iedereen verbondenheid en leeft het Limburggevoel meer dan ooit.

Dat is geen toeval. Opveren na een tegenslag is iets typisch Limburgs. Denk aan de sluiting van de mijnen of van Ford Genk.  Elke keer krabbelden we overeind en rechtten we onze rug. Tegenwind heeft de Limburgse vlieger steeds in de lucht gehouden. Ja, zelfs nog hoger doen vliegen. Dit heeft alles te maken met onze eigenheid. Met veerkracht. We zijn straffer dan we denken!

“Terwijl het virus onze gezondheid bedreigt, haalt het ook het beste in ons Limburgers naar boven.”

Helden van bij ons
Artsen en verpleegkundigen zijn de helden van vandaag. Samen met  schoonmakers, rekkenvullers, politieagenten, buschauffeurs, mensen in de kinderopvang … houden zij de samenleving in deze crisis draaiende. Juist nu valt hun meerwaarde op. Hopelijk blijven we dat beseffen nadat het coronavirus verdwenen is.

Niet alleen de volksgezondheid is getroffen. Ook de economie is abrupt tot stilstand gebracht. Bedrijven leggen hun productie noodgedwongen stil, horecazaken sluiten verplicht de deuren. Ook de evenementen- en toerismesector heeft het zwaar te verduren. Dat baart me zorgen want de vrijetijdseconomie is een belangrijke troef én motor in onze provincie. De vriendelijkheid en gastvrijheid van onze mensen, de rustgevende natuur, onze traditie van goed eten en drinken, ons aanbod op het vlak van fietsen, wandelen, wellness … tot ver buiten de provinciegrenzen wordt dit naar waarde geschat.

“Wie het leven viert in eigen streek, doet niet alleen zichzelf en de lokale handelaren, maar ook onze planeet een cadeau.”

Een warme oproep
Graag eindig ik met een oproep. Wanneer we het virus verslagen hebben, en dit zal ons samen lukken, laad je batterijen dan weer op en geniet volop van het leven in eigen streek. Ga tafelen in een lokaal restaurant, pak samen met vrienden een lekkere pint in het café om de hoek, boek een overnachting in een Limburgse B&B. Wie het leven viert in eigen streek, doet niet alleen zichzelf en de lokale handelaren, maar ook onze planeet een cadeau.

In afwachting volgt het provinciebestuur de nationale berichtgeving en federale overheidsmaatregelen in het kader van de coronacrisis voor jou op de voet. We bundelden de informatie over alle maatregelen in Limburg op www.limburg.be/crisispagina. Hou deze overzichtspagina zeker in de gaten.

Blijf gezond en zorg goed voor elkaar!