Limburgers, recht uw rug en kijk vooruit.

25.10.2012 | # # # # # # # 
Deel dit bericht
Igor 2

Provincieraadslid Igor Philtjens heeft het beste voor met Limburg.

Het vertrek van Ford Genk was een persoonlijke klap voor iedere Limburger. We kennen allemaal wel een familielid, vriend of vriendin, die er werkte. Het leven van meer dan 10.000 gezinnen werd van die ene dag overhoop gehaald. Onzekerheid en woede blijven over. Ford Genk was een hoeksteen van de industriële activiteit in onze provincie. Met een omzet 3 miljard Euro was het een belangrijke bron van welvaart voor onze hele provincie. Het economische weefsel van Limburg blijft verscheurd achter. Diezelfde dag, in de schaduw het drama bij Ford besloot ook Dow Chemicals in Tessenderlo de fabriek te sluiten. Sinds september gingen in Vlaanderen 15.000 jobs verloren. Een verwoestende trend tekent zich af.

Als verkozen provincieraadslid is je opdracht en die van collega-politici overduidelijk. De volgende legislatuur moet de provincie, de gemeenten en de Vlaamse en federale overheid samen en eensgezind inzetten op de creatie van nieuwe jobs en het stimuleren van ondernemerschap. Dit vraagt om een gezamenlijke aanpak van iedereen. Ik roep daarom op om gezamenlijk front te vormen, politici, ondernemers maar ook de consument om samen in te zetten op een sterk en activerend beleid in
Limburg.

Limburgers hebben eerder reeds bewezen dat we een kaakslag kunnen incasseren zonder neer te gaan. Na de sluiting van de mijnen was er een explosie van creativiteit en bedrijvigheid. De grote werkloosheid die volgde op de sluiting van de mijnen werd weggewerkt door hard werk en creativiteit. Vandaag moeten we na de emoties van gisteren, onze rug opnieuw rechten en vooruit kijken. Limburg heeft veel troeven, we moeten ze durven uitspelen. Onze Limburgse bescheidenheid moet nu wijken voor trots en ondernemingszin.

De centrale ligging van Limburg in de Euregio tussen belangrijke steden in België, de haven van Antwerpen en Amsterdam, het Ruhrgebied met zijn sterke industrie maakt Limburg tot een ideale vestigingsplaats voor logistieke bedrijven. De provincie moet zijn rol als promotor van Limburg versterkt weer opnemen. De verdere ontsluiting naar het Noorden en Zuidwesten van onze provincie via weg, spoor en water is cruciaal. De tijd van debatteren over tunnels, rondwegen of bruggen is lang verstreken. Nu is het tijd om de spade in de grond te steken.

Binnen Vlaanderen is Limburg koploper in groene energieproductie. Ook dit moeten we verder uitbouwen. Energie is de sleutel tot de welvaart en jobs in nabije toekomst. Naarmate klassieke energieopwekking door de toenemende schaarste aan brandstof steeds duurder wordt, wordt groene energie almaar minder ‘alternatief’. De provincie moet groene stroomprojecten aanmoedigen en de onze universiteiten aanmoedigen om nieuwe ontdekkingen sneller te vertalen naar industriële toepasbare technologieën. De Vlaamse en federale overheid moet dringend werk maken van minder papierwerk en een vlottere vergunningsbeleid.

Niet de monocultuur van internationale superbedrijven zoals Ford, maar onze eigen KMO’s, middenstander en onze zelfstandigen zijn het economische hart van onze provincie. Zij zorgen voor onze lokale jobs, zij zorgen ervoor dat ik ’s morgens een lekkere Limburgse appel kan kopen in mijn buurtwinkel. Te vaak gaan miljoenen aan subsidies naar multinationals waar dergelijke bedragen amper opgemerkt worden. Een fractie van dit bedrag kan voor een lokale Limburse KMO’s het verschil maken tussen succes en falen.

Laat ons werken aan een sterk lokaal economisch weefsel dat grote ondernemingen aantrekt, niet met subsidies, maar met Limburgse kennis, vakmanschap en creativiteit. Succes trekt succes aan.