Limburg Vakantiepas, ‘Beste Toeristische Innovatie 2012’

30.01.2013 | # # # # # # # # # 
Deel dit bericht
Limburg Vakantiepas

Toerisme Vlaanderen heeft gisterenavond de Limburg Vakantiepas bekroond als de ‘Beste Toeristische Innovatie’ van 2012.

De Limburg Vakantiepas heeft een duidelijke meerwaarde voor

  • de toerist: de gratis voordeelkaart geldt in de hele provincie en helpt je je weg vinden doorheen het betere toeristische aanbod,
  • de toeristische attracties: de Vakantiepas leidt meer toeristen naar de belevingsvolle attracties,
  • de logiesuitbaters:  een extra uiting van de Limburgse gastvrijheid.

“Het is zeker niet de eerste keer dat Limburg een proeftuin blijkt te zijn van nieuwe ideeën die later de toeristische sector in heel Vlaanderen ten goede komen”, merkt de  Limburgse gedeputeerde van Toerisme Igor Philtjens op. Hij nam de innovatieprijs van Toerisme Vlaanderen in ontvangst in Brussel.

Limburg Vakantiepas: logeren = profiteren!

Als eerste Belgische provincie lanceerde Limburg het voorbije najaar een gratis toeristische voordeelkaart. De voordelen zijn:

  • fikse kortingen voor wie in Limburg logeert, en
  • extra informatie voor de marketingorganisatie Toerisme Limburg vzw om toeristen aanbiedingen op maat te doen.
    Er is aan de Limburg Vakantiepas namelijk een vernuftig scan- en trackingsysteem gekoppeld om de stroom van toeristen die attracties bezoeken, te analyseren. Dit geeft een duidelijker inzicht in wie de gasten zijn en hoe ze later op maat benaderd kunnen worden.

De Limburg Vakantiepas is gratis te verkrijgen bij meer dan 250 deelnemende logiesuitbatingen en geldt voor ruim 50 attracties, gespreid over de hele provincie. Wie in Limburg op vakantie komt, kan drie weken lang genieten van exclusieve kortingen.

De Limburgse Vakantiepas is als promotiemiddel voor de toeristische ondernemers in Limburg een regelrecht schot in de roos. Toerisme Limburg verdeelde sinds het najaar 2012 bijna 35 000 Vakantiepassen naar 310 toeristische ondernemers om er hun verblijfsgasten mee te plezieren. De meest bezochte attracties van het lopende laagseizoen zijn: Gallo-Romeins Museum in Tongeren, Mijnmuseum Beringen en Vossemeren in Lommel.

Gangmaker, vooral op vlak van fietstoerisme

Limburg staat al vele jaren bekend om zijn toeristische innovaties en technologische ontwikkelingen, vooral in het domein van het recreatieve fietstoerisme:

  • 1995: uitvinding van het befaamde knooppuntensysteem, dat momenteel in heel Vlaanderen en grote delen van Nederland en Duitsland is gekopieerd
  • 2000: toekenning van kwaliteitslabels voor fietsvriendelijke horeca
  • 2001: fietspeters en serviceteams staan in voor het onderhoud van het fietsroutenetwerk
  • 2002: flexibele fietsverhuur (sinds 2010 ook van elektrische huurfietsen), met pechverhelping
  • 2003: slechtweergarantie (tot 2008): bij slecht fietsweer gratis toegang tot attracties
  • 2004: de Verhalenfluisteraar (deze gps-toepassing was een internationale primeur)
  • 2006: als eerste overheidsinstantie stelt provincie Limburg aan alle logiesuitbaters gratis een online platform ter beschikking om hun vrije bedden online aan te bieden
  • 2008: realisatie van 34 Belevingsvolle UitzichtsPunten langs het fietsroutenetwerk
  • 2009: als eerste provincie start Limburg met de regionale uitbouw van een geïntegreerd netwerk voor het professioneel onthaal van toeristen (Toeristisch Onthaal Limburg)
  • 2010: lancering van de eerste mobiele storytelling fietsroutes met multimediabeleving op je eigen mobiele toestel
  • 2011: Limburg is het dichtste netwerk van oplaadpunten voor e-bikes in de Benelux
  • 2012: lancering van de Limburg Vakantiepas en de online Vakantieplanner, een handige tool die geheel op maat een schat aan vakantietips geeft.

“Blijven vernieuwen om voorsprong te behouden”

“Limburg blijkt een goed incubatiecentrum te zijn voor het toerisme in Vlaanderen. Onder impuls van mijn voorgangers Sylvain Sleypen en Jean-Paul Peuskens en Willy Orlandini, directeur van Toerisme Limburg, groeide het fietstoerisme in Limburg uit tot een harde economische factor”, zegt gedeputeerde Igor Philtjens. De fietstoeristen zijn momenteel goed voor een jaarlijkse omzet van zowat 25 miljoen euro, waarvan 50 procent voor de logiessector, 35 procent voor de restaurants en cafés, en 15 procent voor de retail.

“Als pionier is het belangrijk om blijvend te innoveren. Door een intensievere samenwerking met toeristische ondernemers en het uitbouwen van allerlei publiek-private partnerships willen we bijdragen aan een economische meerwaarde voor het toerisme. Toerisme Limburg vzw blijft in samenspraak met haar toeristische partners, publiek en privaat, ijveren voor de groei van de omzet en de werkgelegenheid in het toerisme. Wij zijn er van overtuigd dat het toerisme, dat in Limburg al jaren een groeiende economie is, vele nieuwe, duurzame jobs kan leveren“, besluit gedeputeerde Philtjens.