Limburg scoort in de paasvakantie en de bloesempracht moet nog losbarsten!

17.04.2015 | # # # # # # # 
Deel dit bericht
Bosland

In 2014 kende Limburg door het goede weer en de vroege bloesems een topper van een paasvakantie wat betreft dag- en verblijfstoerisme. En de paasvakantie van 2015 ziet er ondanks de latere bloesems en de wat lagere temperaturen even goed uit! “We wisten dat het moeilijk zou zijn om het goede resultaat van vorig jaar te herhalen, maar dat het lukt is een opsteker voor de vrijetijdseconomie in Limburg. En een bewijs dat onze inspanningen om Limburg top-of-mind te maken als vakantiebestemming in Vlaanderen en daarbuiten renderen”, zegt de Limburgse gedeputeerde van Toerisme, Cultuur en Erfgoed, Igor Philtjens.

Logiessector is tevreden

Meer dan 7 op 10 logiesuitbaters in Limburg (72,7%) geven aan dat ze tijdens de paasvakantie evenveel of meer boekingen hebben in vergelijking met vorig jaar. 82% van de bevraagde B&B’s stelt het even goed of beter dan vorig jaar. De vier Limburgse vakantieparken noteren een bezettingspercentage tussen de 80 en de 100%, en zijn daarmee zeer tevreden over deze paasvakantie. Dat blijkt uit een steekproef die Toerisme Limburg uitvoerde tijdens de paasvakantie.

63.6% van de bevraagde logiesuitbaters ontving last-minute boekingen. ”Dit cijfer bewijst dat de communicatiestrategie van Toerisme Limburg, om door constante communicatie en prikkels ervoor te zorgen dat Limburg een heel jaar door top-of-mind is als toeristische bestemming, rendeert. Onze vele publicaties, de TV-spotcampagne, en – niet te vergeten – de gloednieuwe Limburg Vakantiegids 2015 waarvan al meer dan 200.000 exemplaren in omloop zijn, zorgen ervoor dat miljoenen mensen in aanraking komen met de troeven van Limburg”, aldus gedeputeerde Igor Philtjens.

April is voor het verblijfstoerisme -na de zomermaanden juli en augustus- de belangrijkste maand van het jaar. In 2014 telden we meer dan 308.000 overnachtingen en hadden we een maandomzet van bijna 25 miljoen euro. Gedeputeerde Igor Philtjens: “We streven ernaar om een heel jaar door toeristen naar Limburg te halen, om meer rendement te genereren voor de toeristische ondernemers. Dat neemt niet weg dat een succesvolle paasvakantie een belangrijke factor is voor een goed voorjaar voor de ondernemers.”

Bezoekers als barometer

Met 700.000 bezoekers per jaar is www.toerismelimburg.be een belangrijk informatiekanaal voor wie op zoek is naar een vakantie in Limburg. Het online platform van Toerisme Limburg noteerde in de paasvakantie een stijging in bezoekersaantal van 9,7% ten opzichte van vorig jaar. De stijging voor Belgen was zelfs 11,4%. Dat bewijst dat de toeristische bestemming Limburg aan populariteit blijft winnen.

Ook de Limburgse toeristische infokantoren krijgen tijdens de paasvakantie veel volk over de vloer. Na extrapolatie van de telcijfers schatten we het totaal voor de hele paasvakantie op 28.401 bezoekers. Dat is wat minder dan vorig jaar, maar meer dan het dubbele van 2013.

Bokrijk scoort met paasprogrammatie

Wat betreft de attracties geeft Plopsa Indoor aan het deze vakantie beter te doen dan vorig jaar. Aqua Mundo, het subtropisch zwemparadijs van Center Parcs de Vossemeren, noteerde evenveel bezoekers. Bokrijk verwacht de paasvakantie af te sluiten met een bezoekersaantal in het Openluchtmuseum van meer dan 25.000 personen. Tellen we daar ook de vele wandelaars, fietsers, horeca- en speeltuinbezoekers bij, dan komt het totale aantal op bijna 70.000 mensen”, laat gedeputeerde Igor Philtjens, ook voorzitter van vzw Het Domein Bokrijk, weten. “Dit betekent een stijging van 30% ten opzichte van de paasvakantie in 2014.”

Het mooie weer speelt hierbij ongetwijfeld een rol. Ook de speciale paasprogrammatie maakt dat er in het Openluchtmuseum elke dag een goede opkomst te noteren viel. “De bezoekers konden dagelijks proeven van het cultuurhistorisch erfgoed via extra kinderactiviteiten en paasworkshops”, gaat gedeputeerde Igor Philtjens verder. “Een andere nieuwigheid die we deze paasvakantie lanceerden, is de tijdelijke tentoonstelling ‘Muziek in De sixties’. En er stonden maar liefst twee evenementen op het programma, met als uitschieter de eerste Helden-dag van Ketnet.” De vier ‘Helden’ Dempsey, Nico, Sieg en Maureen wisten op 12 april 8.000 Ketnetters uit gans Vlaanderen naar Bokrijk te bewegen.

20 Jaar Fietsparadijs Limburg doet fietsen

Nog volgens de bevraagde uitbaters gaat deze paasvakantie 60,6% van hun gasten fietsen en 57,6% wandelen. Dat zijn met ruime voorsprong de belangrijkste activiteiten voor verblijfstoeristen. Dankzij de tellingen op de fietspaden schatten we het aantal fietsers op het fietsknooppuntennetwerk deze paasvakantie op 115.967, een stijging met 17,7% ten opzichte van vorig jaar.

“Limburg viert dit jaar 20 Jaar Fietsparadijs, en die boodschap – die erg aanwezig was in al onze communicatie – is aangekomen bij de Vlamingen. De infokantoren, de 160 fietscafés en de meer dan 200 fietsvriendelijke verblijven doen alles om te zorgen voor de beste fietservaring. Ons goed onderhouden fietsroutenetwerk en de unieke landschappen doen de rest. De investeringen die we doen in Fietsparadijs Limburg brengen op”, besluit gedeputeerde Igor Philtjens.

Het beste moet nog komen

Het laatste weekend van de paasvakantie kondigt zich overigens ook veelbelovend aan. In de fruitstreek Haspengouw lonken de eerste bloesems en zijn er allerlei fruitactiviteiten zoals fruitterrassen, vuurpottenwandelingen, open fruitbedrijven … Maar de echte bloesempracht moet zich nog voltrekken. Doorheen de hele provincie zijn er tal van evenementen en activiteiten.

De logiesuitbaters geven aan dat ze ondanks de goede bezettingspercentages nog beschikbaarheid hebben voor wie dit laatste weekend van de paasvakantie nog zou willen boeken. Alle info en meer dan 500 logeeradressen zijn te vinden op www.toerismelimburg.be

> Lees de artikels in de krant (.pdf)