Limburg legt met SALK focus op vrijetijdseconomie, duurzaamheid en zorgeconomie

16.09.2013 | # # # # # # # 
Deel dit bericht
provincie beleidsverklaring

21,7 miljoen extra voor cofinanciering SALK-projecten bovenop al toegekende 50 miljoen: Limburg legt focus op vrijetijdseconomie, duurzaamheid en zorgeconomie.

De deputatie van de provincie Limburg heeft vandaag maandag 16 september de provinciale invulling voor het SALK-plan van de Vlaamse regering bekend gemaakt.  Bovenop de 50 miljoen euro die de provincie reeds had toegekend komt nog eens 21,7 miljoen euro om de belangrijke co-financiering van Europese middelen mogelijk te maken. De provincie ondersteunt met haar middelen maximaal de keuzes van de Vlaamse regering binnen SALK maar legt ook eigen accenten. Zo gaat er 11,2 miljoen euro naar de ontwikkeling van de Limburgse vrijetijdseconomie om hier 2.000 jobs te kunnen creëren. Ook gaat er 5,1 miljoen euro naar de Limburgse zorgeconomie.

Bij de aankondiging van de sluiting van Ford Genk stelde de deputatie onmiddellijk 50 miljoen euro ter beschikking  uit de provinciale reserve. De deputatie gaat nu echter een stap verder en legt nog eens 21,7 miljoen euro extra op tafel om co-financiering vanuit Europa mogelijk te maken.

Belangrijke impuls vrijetijdseconomie

Met jaarlijks 4 miljoen overnachtingen en 1,1 miljard euro omzet wil de provincie inzetten op een grotere toeristische aantrekkingskracht binnen de Euregio-markt met meer dan 40 miljoen mensen. 4 miljoen euro gaat naar het versterken van de toeristische positionering rond mijnerfgoed, kindvriendelijk erfgoed en eco-toerisme.  3,7 miljoen euro gaat naar het versterken van de competitiviteit en innovatiekracht in de vrijetijdssector en nog eens 2,5 miljoen euro gaat naar het versterken van het fietsroutenetwerk en het domein Bokrijk.

Lifesciences als speerpunt

Limburg heeft al sterk ingezet op life sciences en healthcare. De deputatie gaat verder op de ingeslagen weg en investeert 2,4 miljoen euro in projecten zoals Careville en innovatief wetenschappelijk onderzoek via het Limburg Clinical Research Programma. Daarnaast gaat er nog eens 2,7 miljoen euro naar projecten die de arbeidsinstroom in de zorgsector vergemakkelijken.

Impulsen in sociaal Limburg

Om de opleiding van jonge ouders te stimuleren stelt de provincie 3 miljoen euro ter beschikking om extra kinderopvangplaatsen te organiseren. Ook aan het wegwerken van taalachterstand van jongeren wordt gedacht. 3 miljoen euro gaat naar taalprojecten en het wegwerken van de jeugdwerkloosheid.

De deputatie trekt ook voluit de kaart van de bouwsector. Er wordt 3,4 miljoen euro vrijgemaakt die de duurzame renovatie van woningen in onze provincie ondersteunt. Ook wordt er 750.000 euro vrijgemaakt om de innovatie in de bouwsector te stimuleren via de realisatie van nieuwe Construction Academy. Om de toppositie van Limburg in de productie van hardfruit te versterken gaat er 3,2 miljoen euro naar het verbeteren van de innovatiekracht in de Limburgs land- en tuinbouw.

Met de extra enveloppe van 21,7 miljoen euro bovenop de al gereserveerde 50 miljoen euro ondersteunt de deputatie volop de keuzes van de Vlaamse regering maar doet ze nog een extra inspanning in sectoren zoals de vrijetijds- en zorgeconomie waar op korte termijn een substantiële hoeveelheid jobs kunnen worden bijgecreëerd.