Fotoboek Limburg Ongefilterd toont 122 Limburgse Erfgoeddecors

25.04.2018 | # # # # # # # 
Deel dit bericht
Limburg Ongefilterd

© Jan Castermans

Op woensdag 25 april 2018 vond op de C-minecampus van de LUCA School of Arts de boeklancering van Limburg Ongefilterd plaats. Internationaal gelauwerd fotograaf Nick Hannes trok een jaar lang door Limburg en bezocht bekende en minder bekende plekken met een erfgoedverhaal. Het resultaat van zijn tocht door onze provincie is Limburg Ongefilterd, een fotoboek dat 122 foto’s van Limburgs onroerend erfgoed uit 44 gemeenten bundelde. Om Limburgers en andere nieuwsgierigen te informeren, om bezoekers vanuit onze eigen provincie én van ver daarbuiten te inspireren.

Springlevend erfgoed en gids voor de toekomst
Limburg Ongefilterd bundelt in prachtige beelden de bijzondere kijk van Nick Hannes op de plekken die hij bezocht. Het fotoboek toont Limburg zoals het is. Puur. Niet geënsceneerd. Ongefilterd. Met elke foto toont Nick Hannes dat het Limburgse erfgoed springlevend is. Dat erfgoed vertelt ons wie we zijn en waar we vandaan komen. En dat is heel belangrijk, want zonder inzicht in ons verleden kunnen we het heden niet begrijpen, en verliezen we de weg naar de toekomst.

In tijden van vluchtige foto’s, vergankelijke “stories” op social media, facebookberichtjes en instagramfilters, is het mooi om te zien dat het ook helemaal anders kan. Nick Hannes wist in dit boek het erfgoed, het leven zoals het is in Limburg perfect te vatten. Nu is het aan Limburgers én bezoekers om ook dat ongefilterde Limburg en het gefotografeerde erfgoed te (her)ontdekken.

Erfgoed met groeikansen
Het hoogwaardige fotoboek Limburg Ongefilterd betrekt de inwoners van onze provincie bij het erfgoed uit hun (leef)omgeving. Het verhoogt de kennis over Limburgs erfgoed bij de Limburgers én bij toeristen. De foto’s nodigen hen uit om deze bijzondere locaties te bezoeken. Zo blijft ons erfgoed leven en heeft het zelfs groeikansen.

Interactie tussen erfgoed en mens: een fotoboek dat ‘Limbrugt’
De foto’s in Limburg Ongefilterd tonen decors met een ziel. Opvallend is dat niet de eeuwenoude gebouwen, de monumenten en unieke Limburgse landschappen centraal staan, maar de interactie tussen erfgoed en mens. Die interactie onderstreept nog maar eens dat Limburgers altijd bruggenbouwers geweest zijn. Dit fotoboek ‘Limbrugt’. Tussen erfgoed en inwoners, erfgoed en toerisme, erfgoed en ondernemerschap, erfgoed en fotografie en erfgoed en onderwijs.

Verbindende factor
Limburg Ongefilterd bouwt daarnaast ook bruggen tussen het verleden, het heden en de toekomst en is zo een verbindende factor. Het boek zorgt voor verbondenheid met onze Limburgse geschiedenis, toont Limburg zoals het nu is, en legt elementen vast die behoren tot het erfgoed van morgen. Door te ‘Limbruggen’ inspireren we elkaar, maken we ons erfgoed relevant en geven we het een toekomst.

Praktisch
Openbaar Kunstbezit Vlaanderen (OKV) stond in voor de opmaak, druk en de distributie in boekhandels. “Limburg Ongefilterd” is in de boekhandel te koop voor 34,50 euro. Het PCCE verspreidt het boek voorts ook naar de Limburgse kleinschalige logies, de 44 gemeentebesturen, de Toeristische infopunten in Limburg en de Limburgse bibliotheken.

Lees de artikels in de krant (.pdf)