Expo GEKADERD toont kwaliteit en veelzijdigheid van de provinciale kunstcollectie

21.04.2018 | # # # # # # # 
Deel dit bericht
GEKADERD

Ontsluiting is altijd het sleutelwoord geweest in ons erfgoedbeleid. Daarom vroeg de provincie aan kunstenaars en kunstkenners Marc Milissen en Herman Maes van het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed om een tentoonstelling samen te stellen met de kunst en het erfgoed dat we zelf in huis hebben. Het resultaat is GEKADERD, een expo die de kwaliteit en veelzijdigheid van onze provinciale kunstcollectie weerspiegelt en de aanzet moet zijn tot meer en andere tentoonstellingen.

De provincie Limburg heeft de voorbije decennia een indrukwekkende en gevarieerde kunstcollectie uitgebouwd van meer dan 3700 sierobjecten, beeldhouwwerken, foto’s, schilderijen, tekeningen, grafieken, … uit de periode van de 16de tot de 21ste eeuw. De meeste van die objecten en werken staan of hangen in het provinciehuis en andere instellingen. De andere worden bewaard in het provinciale depot.

179 kunstwerken en legaten
Uit die impressionante verzameling kozen curatoren Marc Milissen en Herman Maes uiteindelijk 179 kunstwerken en een selectie van de legaten voor de expo GEKADERD. Een goede selectie maken was een hele uitdaging. De curatoren brachten uren door in het provinciehuis, de instellingen en het depot. Ze wikten en wogen, en kozen uiteindelijk op basis van kennis en emotie.

De ideale locatie: Begijnhofkerk Sint-Truiden
De eerste expo GEKADERD is ondergebracht in de Begijnhofkerk van Sint-Truiden. De perfecte locatie, want deze kerk is Unesco-werelderfgoed en heeft prachtige muur- en pijlerschilderingen. Om de kwaliteitsvolle, veelzijdige en omvangrijke kunstcollectie op een bevattelijke manier te presenteren, kozen de curatoren voor een chronologische schikking. De opstelling met depotwanden refereert aan het echte kunstdepot in de kelder van het provinciehuis en laat toe om veel werken te tonen op een beperkte oppervlakte.

Elke doelgroep bereikt
Een expogids, een educatief spel en rondleidingen maken de expo extra boeiend. Ze zorgen ervoor dat verschillende doelgroepen bereikt worden. De expogids biedt achtergrondinformatie bij de collectie en de kunstenaars. Het educatieve zoek- en doespel Kunsthapper laat kinderen op ontdekkingstocht gaan met hun (groot)ouders of leerkrachten. Ze observeren het grotere geheel én de details, leren over kleur en compositie, en worden uiteindelijk zelf curator. Tijdens de rondleidingen krijgen bezoekers meer uitleg bij de uitgebreide kunstcollectie en de unieke locatie.

Cultuur blijven ondersteunen
GEKADERD is ongetwijfeld de eerste van vele thematische expo’s met objecten en werken uit onze provinciale kunstcollectie. De transitie van onze culturele bevoegdheden naar Vlaanderen is ondertussen achter de rug. Maar toch laten wij cultuur niet los. We blijven cultuur ondersteunen en faciliteren waar we kunnen. De expo GEKADERD en alle volgende tonen hoe we nog steeds zelf cultuur en erfgoed dichter bij het publiek kunnen brengen.