Kunst op maat van kleine kinderen in Dommelhof

26.02.2013 | # # # # # # 
Deel dit bericht
Babelut

Derde editie Babelut Festival: muziek en theater voor de allerkleinste. Van woensdag 27 februari tot en met zondag 3 maart vindt op Provinciaal Domein Dommelhof in Neerpelt de derde editie van Babelut Festival plaats. Het festival dompelt 0 tot en met 3-jarigen onder in de wereld van muziek en theater. Vijf dagen boordevol prachtige voorstellingen en workshops voor baby’s, peuters en volwassenen.

Twee voorstellingen in première

Babelut Festival opent met twee gloednieuwe Belgische producties die geproduceerd werden in co-productie met TAKT Dommelhof en in première gaan tijdens Babelut Festival 2013. Theater De Spiegel brengt voor de eerste maal BZZZ’t, een voorstelling met wiebelende spinnen, dansende libellen en kriebelende mieren. Musica Piccola is een miniatuurconcert voor mini-mensjes. Vier muzikanten dompelen hun piepjonge toehoorders onder in een kleurig en verfrissend klankenbad.

Hiermee wordt meteen de toon gezet voor een kunstenfestival waar baby’s en peuters op de eerste rij zitten. Kinderen zijn vanaf hun eerste dag erg ontvankelijk voor artistieke impulsen. Ze reageren heel direct en onbevangen op klanken, kleuren en beweging. Tijdens Babelut Festival worden al hun zintuigen geprikkeld: ze kijken, voelen, bewegen en kraaien dat het een lieve lust is.

Kunst op kindermaat

Baby’s en peuters maken graag lawaai en kunnen niet lang stil zitten. Daarom is het als ouder niet vanzelfsprekend om met je kroost een klassiek concert of theatervoorstelling te bezoeken. Babelut Festival geeft hen de kans om dit wel te beleven, zo vroeg in hun prille bestaan. De allerkleinsten zijn de eregasten tijdens voorstellingen en workshops die helemaal op hun maat ontwikkeld werden. Ze mogen ongeremd en met al hun zintuigen reageren op al wat ze horen en zien.

“Tijdens de voorstellingen maken de allerkleinsten kennis met kunst van de bovenste plank. Tijdens Babelut Festival ligt de focus op theater waarin live muziek een centrale plaats inneemt”, zegt gedeputeerde van Cultuur Igor Philtjens. De Portugezen van Companhia de Musica Teatral toveren een muzikale wereld op de tonen van Bach. Theaterhaus Ensemble brengt in het wondermooie Anziehsachen een theatervoorstelling op live gezongen liederen uit Henry Purcells opera The Fairy Queen. Het Franse Kernel is dan weer een intiem percussieconcert.

Workshops voor klein en groot

Naast de voorstellingen zijn er ook workshops waarin de 0- tot 3-jarigen, samen met hun (groot)ouders zelf aan de slag gaan. Samen zingen, bewegen met vingers en tenen, experimenteren met zelfgemaakte instrumenten, op zoek naar de eigen stem, … een prikkelende ontdekkingstocht voor jong en oud.
Ouders, grootouders, kinderverzorgers, onthaalouders, kleuterleiders, kortom iedereen die muzikaal aan de slag wil met jonge kinderen, kan zich laten inspireren tijdens de workshops voor volwassenen. “Experten uit België, Nederland en Portugal nemen het publiek bij de hand en tonen hoe ze samen met kinderen lichaam en stem kunnen ontdekken”, aldus gedeputeerde van Cultuur Igor Philtjens.
Tussen de voorstellingen in kunnen kinderen zich uitleven op een muzikaal parcours, de vreemdste klanken bereiden in het muzikaal keukentje of even ontspannen in een rustig luisterhoekje.
Maak snel je keuze en geniet samen met je kind van Babelut Festival 2013!