Kolenspoor en Fruitspoor als nieuwe iconen voor Limburg

Deel dit bericht

De economie van de vrije tijd is uitgegroeid tot de belangrijkste groeisector in Limburg. Maar er is nog heel wat ruimte voor actiever limbruggen. Het Kolenspoor en het Fruitspoor kunnen nieuwe Limburgse parels worden.

Het Kolenspoor is langer dan de kust

Met het Kolenspoor, dat Limburg wil overkopen van de NMBS, hebben we een nieuwe parel op het oog. Dit traject is de voormalige spoorlijn waarlangs de kolen vervoerd werden. Het is een rechte strook, langer dan de Vlaamse kust, die helemaal van Beringen tot Eisden loopt, te midden van het weelderige groen waarvoor onze provincie bekend is.

Op dit traject kunnen we toerisme en economie verzoenen, door fietspaden te maken van drie tot vier meter breed, waar recreatief fietsen en snel fietsen naar het werk gecombineerd kunnen worden. We kunnen er ook denken aan combinaties met nieuwe vervoersvormen, zoals zelfrijdend elektrisch vervoer. Langs het Kolenspoor bevinden zich heel wat leegstaande gebouwtjes die kunnen omgevormd worden tot originele stopplaatsen en alternatieve logies.

Het Kolenspoor vormt een brug tussen de sites die in het teken staan van innovatie op het gebied van energie, zoals Energyville op de Thor-site en Greenville in Houthalen-Helchteren. Op die manier kan het voormalige Kolenspoor ook uitgroeien tot een symbool voor de nieuwe energievormen die we aanboren.

Het Fruitspoor

Het Fruitspoor is een ander traject dat beeldbepalend is voor ons rijke verleden. En voor onze toekomst. Want met het ontsluiten van het Fruitspoor vestigen we de aandacht op de rijkdom van onze fruitstreek.

Bij dit project moeten zeker de fruittelers betrokken worden. Wij hebben altijd op hen kunnen rekenen bij de toeristische ontwikkeling van onze provincie. Met het Kolenspoor en het Fruitspoor kan Limburg een nieuw aanbod ontwikkelen dat uiterst aantrekkelijk kan zijn voor meerdaags toerisme.

“Het Kolenspoor is een historisch traject, dat verder reikte dan Limburg alleen, en dat opnieuw een belangrijke levensader voor onze provincie kan worden.”

Ik wil mijn visie op Limburg delen en schets mee voor Limburg

Schets je mee?

Wil je graag nog meer lezen over mijn visie op Limbruggen?

Bestel het boek