Kerstvakantie bevestigt sterk toeristisch jaar

04.01.2020 | # # # # # 
Deel dit bericht
Kerstvakantie

De Limburgse toeristische sector draaide tijdens de kerstvakantie op volle toeren. Dat blijkt uit een bevraging van Toerisme Limburg bij 200 logiesuitbaters en een twintigtal eigenaars van grote attracties. De resultaten van de steekproef bevestigen dat de Limburgse logies- en attractiehouders tevreden zijn over de voorbije eindejaarsperiode. Zo trekken we de positieve trend door, die de laatste jaren is ingezet. Ruim acht op de tien logiesuitbaters noteren een stijging of een status quo tegenover de kerstvakantie een jaar geleden. Ook voor de attractiehouders was het een echte topperiode.

Positieve trend
De bevraging toont aan dat Limburg in de kerstvakantie zeer goed scoorde als dichtbij bestemming. Meer dan acht op de tien ondervraagde logiesuitbaters kregen evenveel of zelfs meer boekingen dan een jaar geleden. 2018 was al een uitstekend jaar met een toename in het aantal overnachtingen van ruim vijf procent op jaarbasis. Als we afgaan op de positieve echo’s tijdens de kerstvakantie én op de voorlopige, officiële cijfers van de FOD Economie – voor de eerste acht maanden – lijkt alles erop te wijzen dat de stijgende trend ook in 2019 intact bleef. Een positief signaal!

233.000 overnachtingen
Op basis van cijfers uit deze bevraging bij 200 logiesuitbaters maakte Toerisme Limburg een inschatting voor de volledige Limburgse verblijfssector. Daaruit blijkt dat er tijdens de kerstvakantie meer dan 233.000 overnachtingen in Limburg zijn geboekt. Goed voor een economische impact van meer dan 22,7 miljoen euro door verblijfstoerisme.

Wandelen en samen vieren
Verblijfstoeristen kwamen vooral naar Limburg om te wandelen. Maar ook heel wat logiesuitbaters geven aan dat hun gasten verbleven in het kader van familieactiviteiten, om samen de feestdagen door te brengen. Resultaten die dus alvast in het oog springen, zijn wat de logiestypes betreft: de populariteit van de gezinsvriendelijke vakantieparken en -woningen. En wat de regio’s betreft: de populariteit van de Voerstreek, vanwege het ruime aanbod vakantiewoningen en wandelmogelijkheid.

Extra beleving
Ook heel wat gasten boekten hun verblijf omwille van specifieke attracties of events in Limburg. Zoals de Winteravonden in Bokrijk, die traditiegetrouw in de smaak vielen bij bezoekers uit eigen regio en ver daarbuiten. Met vanavond en morgenavond nog in het verschiet hopen we deze editie af te ronden op 55.000 bezoekers. Een absoluut succes! Ook de vele kerstactiviteiten – zoals kerstmarkten, kerstshoppen, winterbars en schaatspistes – waren een schot in de roos. Op be-MINE zorgde de schaatsbaan voor meer bezoekers in het Mijnmuseum (+10%) en in de TODI Brasserie (+40%).Allemaal winter-belevingen die ervoor zorgen dat de Limburgers in eigen regio kunnen ontspannen. Én die de extra beleving bieden waar de toerist vandaag op zoek naar is.

Attracties
De attractiehouders deden het over het algemeen bijzonder goed: alle ondervraagden zeggen even goed of beter dan een jaar geleden. Vooral binnenattracties zoals cinema’s en musea scoorden opvallend hoge cijfers. Dankzij een paar grote releases kon Euroscoop Genk rekenen op maar liefst 50.000 bezoekers. Ook de Hasseltse musea waren in trek, met in het Modemuseum 27 procent en in het Stadsmus 30 procent meer bezoekers. Samen met het Jenevermuseum verwachten ze nog een laatste boost tijdens het eerste soldenweekend met koopzondag.

366-dagenbestemming
Het uitgebreide aanbod is een grote troef van Limburg. Bovendien wordt het continu verruimd. Zo scoorde de laatste nieuwe aanwinst – Elaisa Wellness – zelfs boven de verwachtingen, met een internationaal publiek van vijf procent buiten de Benelux.Je kan hier het hele jaar door van alles beleven. Ons ruim aanbod draagt bij tot de ontwikkeling van Limburg als een ‘366-dagenbestemming’. Daar zetten we de laatste jaren sterk op in: met resultaat! Een evolutie die we in 2020 blijven voeden via intense samenwerking met onze toeristische partners. Het mooie resultaat is vooral dankzij hun harde werk en inspanningen.

Lees de artikels in de krant (.pdf)