Kasteel van Heers is decor voor nieuwe unieke toeristische erfgoedwandeling

11.09.2020 | # # # # # # # 
Deel dit bericht

Op het domein van het kasteel van Heers, eigendom van de familie Desmaisières, heeft de vzw Heerlijk(heid) Heers, met de steun van de provincie Limburg en in samenwerking met het Regionaal Landschap Haspengouw & Voeren, een prachtige erfgoedwandeling uitgestippeld. Het project heeft kunnen rekenen op 25.000 euro provinciale subsidies. Ook vanuit de Stichting Limburg Sterk merk (LSM) is voor de werking van de vzw Heerlijk(heid) Heers, 25.000 euro ter beschikking gesteld. De wandeling gaat officieel open tijdens Open Monumentendag aanstaande zondag 13 september.

Het kasteeldomein van Heers heeft een bewogen en rijke geschiedenis. Die geschiedenis eigentijds laten herleven in een nieuw toeristisch product was een grote uitdaging. Met de renovatie van de tuin en de erfgoed-wandeling zijn de vele vrijwilligers, met de steun van de eigenaar, hierin geslaagd. Erfgoed en landschap zijn op de site het decor geworden voor slow toerisme en voor onthaasting. Haspengouw is een nieuwe toeristische parel rijker, dat de inwoners kan bekoren en toeristen kan aantrekken. Het project bewijst nogmaals dat erfgoed en landschap kunnen zorgen voor economische meerwaarde.

Redding kasteel en domein
Daarom zetten sinds eind 2017 een 30-tal vrijwilligers de schouders onder de redding van het kasteel en het domein. Verenigd in de VZW Heerlijk(heid) Heers werken ze aan het toegankelijk maken van het Engels Landschapspark, het opschonen van het terrein en het organiseren van evenementen om het kasteel weer onder de aandacht van de lokale bevolking en van de toeristen te brengen. Met succes: ondertussen bezochten al 10.000 mensen het domein en zeker tijdens corona bleek het een prima plek om ‘coronaproof’ te komen genieten van de natuur en de rust. In het park zijn nog enkele weken de dierenbeelden van Dirk Claessen te bewonderen.

“Nieuw normaal”
Corona heeft gezorgd voor een ongeziene reset van de toeristische sector. Er is een “nieuw normaal” ontstaan voor het nemen van een vakantie. Limburg biedt voldoende kansen voor het zogenaamde bubbeltoerisme.  De veel kleinschalige logies, het fijnmazig fiets- en wandelroutenetwerk, het uitgestrekte landschap,… zijn allemaal troeven. Deze landschapswandeling in de historische tuin van het kasteel van Heers past hierin perfect.

Erfgoedsubsidie
De provincie Limburg ondersteunde in 2018 vanuit LSM de werking van de VZW en kende voor 2020 een erfgoedsubsidie toe van € 25.000. Met deze subsidie realiseerde de VZW op het terrein een prachtig uitkijkpunt van de jonge Tongerse architect Mathias Van de Winkel, herstelde het de historische wandelpaden en legde in samenwerking met het Regionaal Landschap Haspengouw Voeren een nieuwe Verborgen Moois wandeling aan. Redenen genoeg om een kijkje te komen nemen en de voortgang te zien!

Kasteel vorm zwaarste uitdaging
Het kasteel zelf wordt de volgende en zwaarste uitdaging: hoewel gesprekken lopen met de Vlaamse overheid, laat een doorbraak voorlopig nog op zich wachten. Caroline Geerts, voorzitter van de VZW, ziet zich echter gesterkt in de aandacht van de provincie, ook vanuit toeristisch oogpunt: “Er melden zich nu al ondernemers die op het terrein graag duurzame vormen van ‘slow’ toerisme willen ontwikkelen. Dat past perfect bij de succesvolle campagnes van de Provincie Limburg om van erfgoed en toerisme een duurzame hefboom te maken voor de regio.”

Sterk betekenistoerisme
Het gastenplan van Toerisme Limburg is de toeristische ontwikkelingsstrategie voor de komende vijf jaar. De realisatie van een sterk betekenistoerisme is daarin belangrijk. Met de vrijetijdseconomie willen we zorgen voor duurzame vakantieherinneringen zodat Limburg top of mind blijft voor een dichtbijvakantie. Op die manier zorgen we voor omzet voor de logies en horeca en indirect ook voor jobs. En het hoeft dan niet steeds te gaan om grootschalige projecten. Ook kleinere projecten kunnen hieraan bijdragen. Die projecten hebben bovendien het voordeel dat ze dichtbij de Limburgers staan. Hierdoor creëren we ook kansen voor ontspanning voor de eigen inwoners. Op die manier draagt dit project en de vrijetijdseconomie bij aan het welzijn van de inwoners van Heers en de ruimere regio van Haspengouw.

Vanaf 13 september, Open Monumentendag, is het kasteelpark permanent toegankelijk via de Verborgen Moois Wandeling die start op het Gemeenteplein van Heers.