Inspiratienamiddag ‘Jong redt Oud’

30.11.2017 | # # # # # # 
Deel dit bericht
Jong redt Oud

Op woensdag 29 november organiseerde de provincie Limburg samen met het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed  (PCCE) de inspiratienamiddag ‘Jong redt Oud’. Van 13 tot 17 uur kwamen onder meer leerkrachten en medewerkers van jeugdbewegingen, verenigingen, erfgoedorganisaties en gemeentebesturen naar C-mine  in Genk. Allemaal enthousiaste mensen die jongeren willen begeleiden in hun ontdekking van ons culturele erfgoed en een namiddag lang konden kennismaken met interessante tools die hen kunnen helpen bij erfgoededucatie.

Waarde van erfgoed ontdekken

We hebben ondertussen al vijf pilootprojecten rond jongeren en erfgoed succesvol afgerond. Op basis van onze ervaringen en de expertise van onze partners hebben we nu tools ontwikkeld die kunnen helpen om jongeren warm te maken voor lokaal erfgoed. We organiseerden deze inspiratienamiddag om begeleiders op weg te helpen, hen tips en tricks aan te reiken, en hen onze nieuwe website én inspiratiegids voor te stellen. Zo hebben ze alles in handen om jongeren de verhalen achter het erfgoed in hun buurt te laten ontdekken, en hen de verantwoordelijkheid voor onderhoud en ontsluiting gedeeltelijk in handen te geven. Jongeren leren zo de waarde van erfgoed kennen en kunnen er mee voor zorgen dat het onroerend erfgoed doorgegeven kan worden aan volgende generaties.

Subsidies voor gemeenten

‘Jong redt Oud’  is een participatief-educatief project van het PCCE samen met partners zoals Monumentenwacht Limburg , het Agentschap Onroerend Erfgoed, de intergemeentelijke onroerenderfgoeddiensten, natuurorganisaties, heem- en geschiedkundige kringen, kerkbesturen, lokale verenigingen, historici, gidsen en erfgoedmedewerkers. Gemeenten die via scholen, verenigingen, jeugdbewegingen, erfgoedorganisaties, … jongeren mobiliseren en aanmoedigen om mee te doen met het project, kunnen een subsidie aanvragen bij het PCCE van maximaal 2500 euro voor kosten die rechtstreeks met de realisatie van het project in hun gemeente verbonden zijn.