Succesvolle tweede editie voor jobinspiratiebeurs over vakmanschap in Bokrijk

27.09.2017 | # # # # # 
Deel dit bericht
Jobinspiratiebeurs

In het kasteel van Bokrijk vond deze namiddag de tweede editie van de jobinspiratiebeurs ‘VAKmanschap Werkt’ plaats. Een 80-tal geïnteresseerden kon er ontdekken hoe je als vakman de weg naar het ondernemerschap kan inslaan. “Vakmanschap is een uniek samengaan tussen hoofd, handen en hart. Het is ook een kwalitatieve manier om je als onderneming te onderscheiden. Met dit initiatief willen we iedereen die een job binnen vakmanschap ambieert, informeren en inspireren,” zegt Igor Philtjens, voorzitter van vzw Het Domein Bokrijk en gedeputeerde van Toerisme, Cultuur en Erfgoed. “Samen met 11 belangrijke partners bieden we advies op maat voor zowel geïnteresseerde starters als zelfstandigen. En met de oprichting van het expertisecentrum Vaklab zullen we op termijn de ondernemerscultuur in onze provincie blijvend versterken.”

Vakmanschap als katalysator

Een goede vakman combineert een doorgedreven vakkennis en het vermogen om deze kennis al doende in een kwalitatief en eerlijk product om te zetten. Of het nu gaat over juwelen ontwerpen, leder bewerken of bloemschikken; alles komt neer op de mix van fysieke arbeid en verbeeldingskracht.

Bokrijk heeft zelf een rijk verleden aan én een schat aan kennis over ambachten en vakwerk. In de museale werking wordt de hedendaagse relevantie van oude technieken en vakmanschap reeds aangeboord via het project ‘bokrijk brandmerkt (BKRK)’.  Daarnaast wil Bokrijk ook het enorme potentieel van vakmanschap op economisch vlak meer zichtbaar maken. Niet enkel om extra tewerkstelling te creëren, maar ook om innovatie te stimuleren binnen andere sectoren. Ook de consument hecht vandaag de dag steeds meer belang aan authentieke, unieke en kwalitatieve producten.

Krachten bundelen op de jobinspiratiebeurs

Deze beurs biedt een platform om gezamenlijk actie te ondernemen rond werkgelegenheid, gekoppeld aan vakmanschap. Bokrijk bundelde hiervoor de krachten met verschillende complementaire organisaties. Partners in dit verhaal zijn GEN Belgium, OPL, PXL-MAD, Starterslabo, Syntra, Unizo, VDAB, Flanders DC, Kunstenloket, RTC Limburg en Handmade in Belgium. Geïnteresseerden konden bij de deelnemende organisaties terecht voor persoonlijk advies op maat bij vragen over prijsbepaling, het opmaken van contracten of de opstart van een eigen zaak. Op de doorlopende netwerkmarkt werden nieuwe contacten gelegd tussen vakmensen, experten en bedrijven. Bokrijk liet ook verschillende vakmensen aan het woord die getuigden over hun traject van vakman tot ondernemer.

Oprichting kennis- en dienstencentrum VAKlab

Bokrijk zal zich daarom de komende jaren ontwikkelen als een draaischijf rond vakmanschap en ondernemerschap. Via het recent goedgekeurde EFRO-project VAKlab krijgt Bokrijk Europese steun om in het kasteel een expertisecentrum uit te bouwen. VAKlab zal een fysieke en digitale ontmoetingsplaats zijn waar vakmensen, bedrijven en partnerorganisaties kennis en ervaringen kunnen uitwisselen, opleidingen volgen en een netwerk kunnen uitbouwen. De officiële start van VAKlab is voorzien op 22 februari 2018.