Investeren in zakentoerisme loont

03.12.2017 | # # # # # 
Deel dit bericht
Zakentoerisme Limburg

Het gaat goed met het toerisme in Limburg. Ons kwaliteitsvolle fietsroute­netwerk, de typische Limburgse gastvrijheid en onze prachtige landschappen lokken veel toeristen naar onze provincie. En ook de intensieve samenwerking tussen publieke en private partners én ons aangeboren talent om onszelf telkens opnieuw uit te vinden, doen hun werk. Oude mijnsites, monumentaal erfgoed en lege fabrieken worden gerestaureerd en krijgen een nieuwe invulling. Resultaat? Nieuwe bezoekers, extra werkgelegenheid en dus een groeiende economie. Waar zit er nog extra potentieel? In het zakentoerisme. Want dat kan mee zorgen voor 365 dagen per jaar toeristen in Limburg.

Zakelijke toeristen boosten onze economie
De jongste jaren heeft Limburg zijn talrijke troeven uitgespeeld om zakelijke toeristen aan te trekken. Met resultaat! Almaar meer bedrijven en organisaties die op zoek zijn naar een originele, sfeervolle en inspirerende locatie voor hun congres, vergadering of incentive, strijken in Limburg neer. En dat heeft uiteraard een positief effect op de Limburgse economie.

Een goede return on investment
De Vlaamse meeting industry is jaarlijks goed voor een omzet van 1,3 miljard euro. Toch heeft die industrie nog veel groeipotentieel dat de moeite waard is om te ontginnen, want ze biedt een antwoord op een aantal lacunes in het toerisme van de vrije tijd. Zo zorgt het zakentoerisme ook op weekdagen en buiten het hoogseizoen voor overnachtingen. Bovendien spenderen zakelijke toeristen meer dan vrijetijdstoeristen. En naast de directe inkomsten voor congrescentra en hotels zijn er ook nog indirecte inkomsten, voor bijvoorbeeld taxichauffeurs, restaurants en detailhandel. Kortom: investeringen om zakelijke toeristen aan te trekken, bieden een uitstekende return on investment.

Het BLCB bundelt de krachten
Niet alleen in Vlaanderen, maar ook specifiek in Limburg is er op het vlak van zakentoerisme nog heel wat potentieel. In 2016 hebben we daarom het Belgian Limburg Convention Bureau (BLCB) opgericht, een samenwerkingsverband tussen Toerisme Limburg en steden, gemeenten, ondernemers en dienstverleners waarbij Hasselt, Genk en Lommel mee aan de wieg stonden. Zo bundelen we de krachten van alle partijen die actief zijn in het zakentoerisme van Meetings, Incentives, Conferences en Exhibitions (MICE).

Van (mijn)industrie naar kenniseconomie
Het BLCB positioneert zich als ‘verrassend innovatief’ onder de slogan Reinventing is our nature. Het uitgangspunt is dat de kenniseconomie in Limburg de industrie heeft ingehaald als grootste werkgever. Met als speerpunten HighTech, LifeTech, Energy en Creation & Innovation. Dankzij die evolutie vinden almaar meer grote associatiecongressen plaats in onze regio. Op die congressen kunnen deelnemers geïnspireerd raken door de aanwezige kennis, maar ook door onze mooie locaties, zoals onze voormalige mijnsites, en de professionele omkadering. En kunnen ze dus beslissen om hun bedrijf op een van onze campussen of incubatoren te vestigen.

De congressen faciliteren bovendien wereldwijde kennisverspreiding en creëren en stimuleren economische groei

Toerisme Limburg als kenniscentrum
Het kwaliteitsvolle fietsroutenetwerk met haar nieuwste troeven zoals fietsen door het water trekt niet alleen fietsende toeristen naar Limburg. De kennis die Toerisme Limburg vergaart op het vlak van fietsbeleving maakt de provincie ook aantrekkelijk voor fietscongressen. Het BLCB is samen met Toerisme Limburg in de running om twee internationaal belangrijke fietscongressen naar Limburg te halen: “EuroVelo and Cycle Tourism Conference”  van de European Cyclists’ Federation en het “Winter Cycling Congress” van de Winter Cycling Federation.

Samenwerken voor 365-dagentoerisme
Het BLCB werkt nauw samen met Toerisme Vlaanderen om internationale congressen naar Limburg en Vlaanderen te halen. De opkomst van de diverse kenniscentra in onze provincie, onze centrale ligging en onze unieke locaties maken van Limburg een extra troef in de promotie van Vlaanderen als congresregio. Door met sterke partners samen te werken, kan het BLCB de mogelijkheden van Limburg binnen de internationale meeting industry actief promoten. En zo dus bijdragen tot het 365-dagentoerisme in onze provincie. Een doelstelling waar we samen voluit voor moeten gaan!

Zakentoerisme Limburg Zakentoerisme Limburg