Interprovinciale website voor erfgoedzorgers depotwijzer.be blaast eerste kaarsje uit

19.11.2014 | # # # 
Deel dit bericht
igor 2

Op 8 november 2014 blies depotwijzer.be een eerste kaars uit: één jaar geleden hielden de vijf provincies en de Vlaamse Gemeenschapscommissie deze website boven de doopvont. “Depotwijzer.be werd in 2013 opgericht als een dynamisch en digitaal informatiekanaal waar lokale erfgoedzorgers tal van informatie over het behoud en beheer van erfgoed kunnen terugvinden”, vertelt gedeputeerde van Cultuur en Erfgoed Igor Philtjens.

De provincies en de VGC, de hulplijn voor depotvragen
De provinciebesturen en de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) kregen van de Vlaamse overheid een regierol op vlak van depotbeleid. Wat musea en andere erfgoedsites tonen, is vaak slechts de top van de ijsberg. Er schuilt nog heel wat waardevol erfgoed in depots, dat vaak te lijden heeft onder plaatsgebrek of slechte bewaaromstandigheden. “Om erfgoedbeheerders bij te staan geven de provincies en de VGC advies, stellen ze hulpmiddelen ter beschikking, bieden ze vorming aan, faciliteren ze inventarisatie en subsidiëren ze investeringen in depots”, stelt gedeputeerde van erfgoed Igor Philtjens. “De website depotwijzer.be past perfect in dit kader.”

30 bezoekers per dag
Depotwijzer.be is een digitaal medium bestemd voor musea, archieven, erfgoed-bibliotheken, kerkfabrieken, lokale besturen, verenigingen, bedrijven, enzovoort. Kortom: iedereen met een erfgoedcollectie. Het is een eerstehulplijn voor vragen over de bouw en inrichting van depots, het fysieke en digitale collectiebeheer en de organisatie van dit alles. ‘Hoe vermijd je dat zilver zwart wordt?’ ‘Moet ik iets doen tegen houtworm?’ ‘Er is waterschade, wat nu?’ Het antwoord op deze en tal van andere vragen vind je op depotwijzer.be.

Op 1 jaar tijd telde depotwijzer.be zo’n 17.000 bezoeken, of ongeveer 30 bezoekers per dag.

Inspirerende praktijkvoorbeelden
“Je kan niet alles weten”, stelt Kaat Leeman, archiefmedewerkster bij het Museum en Archief Zusters van Liefde. “Als wij met vragen zitten over depotwerking of bewaring, kijk ik dikwijls eerst eens op depotwijzer.be. Als ik daar het antwoord niet vind, stuur ik een mailtje naar de depotconsulenten. Zeer snel krijg ik een efficiënt antwoord.”

Nieuw zijn onder andere de projectfiches die inspirerende praktijkvoorbeelden brengen, met concrete en haalbare tips. Sinds de start van depotwijzer.be werd gewerkt aan deze inspirerende fiches die voortaan slechts een muisklik verwijderd zijn. Denken we maar aan de verhuis van de museumcollecties van het MAS, het opstellen van een calamiteitenplan voor de collecties van de stad Tongeren, de reactie op watersnood in Waregem en de conditiedoorlichting van een archeologische collectie in Ename. “Erfgoedzorgers vinden op depotwijzer.be steeds meer tips om het erfgoed in hun depot duurzaam te bewaren voor de toekomst. Het hoge bezoekersaantal per dag toont de efficiëntie en het succes van dit digitale hulpmiddel aan”, besluit gedeputeerde Igor Philtjens.