Lancering Internationale Maasfietsroute – 1000 kilometer fietsbeleving

22.06.2017 | # # # # # # 
Deel dit bericht
Internationale Maasfietsroute

Vandaag krijgt Limburg er een bijzonder fietsinitiatief bij. Meer dan dertig lokale en provinciale overheden uit Frankrijk, België en Nederland lanceerden in Venlo officieel de internationale Maasfietsroute. De route loopt van de bron tot de monding van de Maas. Ze start in Pouilly-en-Bassigny, vlak bij de stad Langres in de Franse Vogezen, loopt door Frankrijk, Wallonië, Vlaanderen en Nederland, en eindigt in Hoek van Holland. In totaal een duizendtal kilometer, waarvan zo’n vijftig kilometer in Belgisch-Limburg. Igor Philtjens, gedeputeerde van Toerisme: “Onze provincie blijft investeren in fietsbeleving. Dankzij actief mee te werken aan dit soort initiatieven blijven we onze koppositie als fietsprovincie behouden.”

Maasfietsroute volgt het bestaande Limburgse fietsroutenetwerk

Beleving staat voorop bij de Maasfietsroute. De voorbije jaren werd er gewerkt om kwaliteitsvolle fietspaden aan te leggen over het hele traject. In Belgisch-Limburg lag de fietsroute er al integraal, want het bestaande fietsroutenetwerk waar Limburg zo bekend om staat, loopt ook langs de Maas, door Rivierpark Maasvallei. Toch is het een erg belangrijk voor Limburg om deel uit te maken van dit internationale project.

Igor Philtjens, gedeputeerde van Toerisme: “Onze provincie is al meer dan twintig jaar koploper op het vlak van knooppuntfietsen. Jaarlijks verwelkomen we 2 miljoen fietsers. Maar dat betekent niet dat we mogen blijven stilstaan. We blijven investeren en innoveren. Dankzij de Internationale Maasfietsroute zetten we dit netwerk nu internationaal in de kijker, als ideale verbinding tussen het snoer van Maasdorpen. Dat we ons kunnen verbinden met andere landen, werkt natuurlijk versterkend. We werken sowieso al structureel samen met Nederlands Limburg om beide Limburgen als toeristische bestemming te versterken en één Limburg te promoten. De Maasfietsroute is zo een prachtig grensoverschrijdend initiatief en we weten dat het meer toeristen naar onze provincie zal trekken, want we kennen het succes van de routes langs de Donau en de Rijn. Echte toeristische toppers met een grote economische meerwaarde. De Maasfietsroute zal nieuwe doelgroepen aantrekken en op een natuurlijke wijze naar Limburg brengen. Dankzij de verdeling in etappes kan het initiatief zo ook het meerdaagse toerisme doen stijgen.”

De Maasfietsroute moet voor de drie landen een stimulans geven aan het fietstoerisme en zo aan de vrijetijdseconomie. Zij zullen de unieke route dan ook samen promoten en in de markt zetten.

Een grensoverschrijdend traject met twee etappes

Het traject in Belgisch Limburg bestaat uit 2 etappes. De eerste etappe loopt van Maastricht tot Maaseik (42 kilometer), de tweede van Maaseik tot Roermond (31 kilometer, waarvan 11 in België). Via veerpontjes kunnen fietsers tijdens de route bovendien nog gemakkelijk oversteken naar de andere oever.

De Internationale Maasfietsroute komt Limburg binnen in Lanaken en loopt vervolgens door Maasmechelen, Dilsen-Stokkem en Maaseik. In Kinrooi steken fietsers de grens naar Nederland over. Uniek aan het traject in Limburg is het grensoverschrijdende karakter van de route langs de grensmaas. Over de hele route van 1000 kilometer kunnen fietsers op maar twee locaties voor een alternatief traject kiezen. Eén van die locaties ligt in Limburg: daar maken fietsers hun keuze uit een route via de Belgische of de Nederlandse oever. De andere locatie waar kiezen mogelijk is, ligt in Rotterdam. Daar fiets je via de Oude of de Nieuwe Maas.

Logo voor Maasfietsroute onder de gekende knooppuntborden

Wie de Maasfietsroute wil fietsen – helemaal of in kleinere etappes – volgt in Belgisch-Limburg de bekende blauwe borden van het knooppuntennetwerk. Onder die borden werd een kleiner bord geplaatst met het opvallende logo van de Maasfietsroute, dat over het hele traject het herkenningspunt vormt voor de fietser

Meer info is beschikbaar op www.maasfietsroute.eu en www.toerismelimburg.be
Op deze website vind je een overzicht van de route en de belangrijkste highlights per etappe.