Interactieve tentoonstelling met educatief aanbod over de impact van drukpers en sociale media in de Provinciale Bibliotheek Limburg

13.10.2017 | # # # # # # 
Deel dit bericht

Conn3ct

Wat is de missing link tussen sociale media en boekdrukkunst? Conn3ct! In 2017 zijn tweets van Donald Trump steevast ophefmakend. In de zestiende eeuw zorgden Erasmus en zijn tijdgenoten voor polemiek via pamfletten die in één dag werden gedrukt. Beide media hebben een immense impact op mens en maatschappij en zijn uitgegroeid tot massamedia met ongekende mogelijkheden.

Conn3ct: gratis, mediawijs …

In Conn3ct gaat de bezoeker zelf op verkenning, activeert de multimediale consoles en bepaalt al doende hoe ver hij wil gaan in het delen van mening en voorkeuren met andere bezoekers. Voor verdere verdieping in het thema worden ook gratis rondleidingen georganiseerd.

 en met educatief pakket

Leerkrachten secundair onderwijs kunnen gebruik maken van het kant-en-klare online educatieve aanbod of komen in klasverband Conn3ct beleven. Provinciale Bibliotheek Limburg ontwikkelde een uitgebreid educatief aanbod bij deze tentoonstelling. Leerlingen beleven de expo op een unieke manier en vormen zich al doende een goed beeld van de impact van beide media. Mediawijsheid in het kwadraat!

Provinciale Bibliotheek Limburg, expert in erfgoededucatie en mediawijsheid 

Conn3ct past perfect bij de PBL: beiden brengen ze erfgoed en sociale media met elkaar in verband. De PBL werkte zich de laatste jaren op tot expert op het vlak van erfgoededucatie en mediawijsheid. Deze expertise wordt opgemerkt, want net daardoor werd de PBL gevraagd door de initiatiefnemers (Vlaamse Erfgoedbibliotheek vzw en Koninklijke Bibliotheek, nationale bibliotheek van Nederland) om als inhoudelijke partner mee te stappen in Conn3ct. Met een uniek en uitgebreid educatief luik als resultaat!

Tentoonstelling

Conn3ct werd ontwikkeld naar aanleiding van het Vlaams-Nederlandse Gastlandschap op de Frankfurter Buchmesse in 2016. Na internationale passages in Göttingen en Den Haag komt Conn3ct via Antwerpen naar Hasselt. De tentoonstelling is hier voor het eerst gratis te bezoeken in een publieke ruimte en wordt aangevuld met waardevolle links naar de eigen bibliotheekcollectie.

De bibliotheek als een hedendaagse ontmoetingsplaats, met ruimte voor reflectie, culturele ontplooiing en het opdoen van kennis – Conn3ct en PBL maken het helemaal waar!

Conn3ct

© Karolien Coenen

Praktisch

Conn3ct
Impact van drukpers en sociale media
14 oktober 2017 tot en met 29 april 2018
Provinciale Bibliotheek Limburg

Lees het artikel in de krant (.pdf)