Illustratie voor ganzenbordspel Bokrijk wint internationale prijs

03.01.2013 | # # # 
Deel dit bericht
Ganzenbord Bokrijk

De Brugse illustrator Pieter Van Eenoge valt in de prijzen met zijn illustratie voor het reuzenganzenbordspel in het Openluchtmuseum van Bokrijk. Op vrijdag 4 januari 2013 krijgt hij in New York een gouden medaille van de Amerikaanse Society of Illustrators voor dit ontwerp. Meteen het bewijs dat een klassiek spel ook op een leuke en hedendaagse manier vertaald kan worden en dat geschiedenis dus niet saai hoeft te zijn. Deze prijs leverde de talentvolle illustrator bovendien een eerste opdracht voor de New York Times op.

Internationale wedstrijd

Elk jaar organiseert de Society een internationale wedstrijd waarvoor duizenden illustratoren hun beste werk van het voorbije jaar kunnen insturen. Van Eenoge stuurde 3 prenten in, waaronder het ganzenbord in de categorie ‘institutional’. Onlangs kreeg de illustrator een telefoontje uit New York met het goede nieuws en de vraag om zijn medaille op de prijsuitreiking in ontvangst te komen nemen. De illustratie zal vervolgens samen met alle andere winnende en geselecteerde werken een maand in de galerij van de Society hangen en ook worden gepubliceerd in de annual  ‘Illustrators 55’.

Oude historie in hedendaags ontwerp

In het voorjaar van 2012 werd het toenmalige reuzenganzenbord in het Openluchtmuseum van Bokrijk vervangen door de nu bekroonde illustratie van Pieter Van Eenoge. Niet alleen de vormgeving van het ganzenbord werd vernieuwd. Er was ook veel aandacht voor het gebruik van de originele spelregels van het klassieke spel. Dit resulteerde in een fris, humoristisch en vernieuwend ontwerp dat levensgroot wordt afgebeeld tegen een muur in de Schuur uit Loppem.

Het reuzenganzenbord is een spannend bordspel bestemd voor kinderen van 8 tot 12 jaar die het museum in schoolverband bezoeken. Het bord beeldt – in vrije interpretatie – de levensweg van Fons uit, een jongen geboren in 1890 die op 14-jarige leeftijd sterft aan tuberculose. Op zijn sterfbed heeft Fons gevraagd om de kinderen van de toekomst te laten weten hoe hij in het dorp met zijn familie en vrienden leefde.

Met behulp van een dobbelsteen trachten de kinderen in zo weinig mogelijk beurten hun pion naar het einde van 63 speelvelden te voeren. Niet toevallig 63, want dit is het product van de twee symbolische getallen 7 en 9. Tijdens het verloop van het spel voeren de kinderen tal van leuke opdrachten uit die verband houden met het leven van Fons en zijn familie: graan vervoeren naar de grootgrondbezitter, op onderzoek gaan naar de  botermolen of een bezoekje brengen aan de schoenmakerij … De ganzen brengen in dit spel geluk.

De illustrator

Pieter Van Eenoge is freelance illustrator voor pers, uitgeverijen en bedrijven. Hij ontwierp onder andere de affiche van de Boekenbeurs van 2011 en won dit jaar een Boekenpluim voor het prentenboek ‘De dokter en het leger van Davy’. Dankzij de gouden medaille kreeg hij ook al een eerste opdracht voor de New York Times.

Meer werk is te zien op www.pietervaneenoge.be.