“Ief Postino” oogst lof tijdens Heritage in Motion Awards 2018

21.09.2018 | # # # # # 
Deel dit bericht
Heritage in Motion

© De Wenkbrauwerij

Ief Postino: België en Italië verbonden door brieven“, een coproductie van het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed (PCCE), De Wenkbrauwerij en Eén (VRT) oogste vanavond heel wat lof tijdens de Heritage in Motion Awards 2018. We zijn erg verheugd dat “Ief Postino” opnieuw internationaal in de kijker gezet werd. Dit is hét bewijs dat een eenvoudig idee dankzij een innovatieve aanpak kan uitgroeien tot een project met internationale uitstraling.

Heritage in Motion   
De European Museum Academy stelde uit tientallen inzendingen een shortlist samen van 11 projecten, gaande van films en apps tot tentoonstellingen en websites. Dit jaar reikte de organisatie awards uit in drie categorieën waarvan één de hoofdprijs kreeg. Tientallen organisaties dingen jaarlijks mee naar één van deze prestigieuze prijzen. Tijdens de vijfde editie van deze internationale wedstrijd behoorde “Ief Postino” tot de genomineerden in de categorie “film en video”. Het project kon deze nominatie niet verzilveren maar ontving wel heel wat lof van de internationale jury en de aanwezigen uit de erfgoedsector voor zijn originele, innovatieve aanpak.

Eerder dit jaar kaapte “Ief Postino” met de Europese Unie Prijs voor Cultureel Erfgoed – Europa Nostra Award 2018 al een internationale prijs weg. Een erg succesvol jaar voor dit unieke bewustmakingsproject dat in tijden van snelle communicatie een ode brengt aan de traagheid en de intimiteit van de brief, persoonlijk afgeleverd.

“Ief Postino: België en Italië verbonden door brieven”
Net de keuze voor de authentieke, handgeschreven brief maakt er een interactief én vernieuwend project van. Via een brede waaier aan moderne media bracht “Ief Postino” heel persoonlijke, kleine verhalen tot in duizenden huiskamers, waar kijkers ontroerd toekeken hoe Limburgers en Italianen elkaar via een eenvoudige brief na jaren terugvonden. Het PCCE kreeg dankzij deze nominatie opnieuw de kans om het project internationaal onder de aandacht te brengen en daar mogen we trots op zijn. Samen met de Wenkbrauwerij en Eén werd dit originele concept uitgewerkt tot een uniek bewustmakingsproject en naar het grote publiek gebracht in een rubriek in “Iedereen Beroemd” (VRT), op een levendige Facebookpagina en in Het Belang van Limburg. Het verhaal leeft verder in een overzichtsfilm, een boek en een theatervoorstelling. Uiteraard zijn de persoonlijke verhalen van de  briefschrijvers en -ontvangers onontbeerlijk geweest voor het grote succes van dit originele project over de migratie uit Italië naar Belgisch Limburg. We willen hen daar dan ook uitdrukkelijk voor bedanken.

De uitreiking van de Heritage in Motion Awards 2018 vond vanavond plaats in Aarhus, Denemarken tijdens de jaarlijkse European Museum Academy conferentie. Heritage in Motion is een gezamenlijk initiatief van Europa Nostra en de European Museum Academy, ondersteund door Europeana.