PCCE neemt EU-Prijs voor Cultureel Erfgoed in ontvangst en stelt coproductie “Ief Postino” voor aan Europese erfgoedsector

22.06.2018 | # # # # # # 
Deel dit bericht
Ief Postino

Met dit jaar een tweede EU Prize for Cultural Heritage / Europa Nostra Award op het palmares, trok het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed naar de eerste editie van de European Cultural Heritage Summit, in Berlijn, om er de Europa Nostra Award in ontvangst te nemen en er de gelauwerde coproductie “Ief Postino: België en Italië verbonden door brieven” voor te stellen aan collega’s uit heel Europa.   

Een extra award voor “Ief Postino” was uiteraard heel leuk geweest, maar we mogen uit ervaring spreken als we stellen dat deelnemen – mét al een mooie titel op onze naam – aan deze Europese Erfgoedtop minstens even belangrijk is als winnen. Het PCCE vindt er inspiratie en inspireert er anderen, het  bouwt er bruggen met organisaties en personen die met even veel bevlogenheid hun erfgoed, van lokaal tot werelderfgoed, van onroerend tot roerend erfgoed, toegankelijk willen maken voor een groot en breed publiek.

Tijdens deze Europese bijeenkomst, van 18 tot 24 juni, namen de laureaten van de EU Prize for Cultural Heritage / Europa Nostra Award deel aan de Excellence Fair op 21 juni en presenteerden er hun geselecteerde projecten aan de Europese erfgoedsector. Daags nadien was er de prijsuitreiking, waarbij voorzitter van Europa Nostra Placido Domingo, Europees commissaris voor Educatie, Cultuur, Jeugd en Sport Tibor Navracsics en Duits bondspresident Dr. Frank-Walter Steinmeier dit jaar aan 29 organisaties en personen uit 17 landen een award mochten overhandigen.

Europa Nostra Award
Coproducenten de Wenkbrauwerij, VRT en het PCCE kregen de titel in de categorie “Onderwijs, opleiding en bewustmaking”. Als één van de 29 laureaten dit jaar mocht de provincie Limburg er de eerder aangekondigde Europa Nostra Award in ontvangst nemen. Zeven projecten mochten eveneens een Grand Prix, goed voor 10.000 euro steun aan het project, aan hun palmares toevoegen.

Samenwerking tussen de Wenkbrauwerij, VRT en het PCCE
Geen extra award dus voor “Ief Postino”, maar de lovende reacties op het erfgoedproject waarbij theatermaker Ief Gilis persoonlijk brieven uit Limburg ging afleveren in Italië,  zijn toch een extra pluim op de hoeden van  de Wenkbrauwerij,  VRT en het PCCE. Zij werkten samen om het bijzondere idee uit te werken en te vertalen naar een televisierubriek in Iedereen Beroemd op Eén, een reeks in Het Belang van Limburg, een levendige Facebookpagina, een overzichtsfilmpje, een boek en een theatervoorstelling.

Van harte proficiat aan hen dus, maar ook alle eer aan alle briefschrijvers en -ontvangers die met hun persoonlijke verhaal onontbeerlijk zijn voor het grote succes van dit originele bewustmakingsproject over de migratie uit Italië naar Belgisch Limburg.