Ief Postino brengt Limburgse post naar Italië

29.08.2016 | # # # # 
Deel dit bericht
Ief Postino Italië Limburg erfgoed

In samenwerking met de provincie Limburg maakt Ief Postino (‘Ief de postbode’) voor het tv-programma ‘Iedereen Beroemd’ een reportage waarin mooie, grappige, emotionele, absurde… verhalen tussen Limburgse Italianen en in Italië achtergebleven of teruggekeerde kennissen, schoolvrienden, collega’s, familie, ex-lieven… centraal staan. “In 2016 wordt in heel Vlaanderen, maar vooral in Limburg 70 jaar Italiaanse migratie herdacht. Deze migratie is een bijzonder belangrijke gebeurtenis voor Limburg. Ons mijnverleden heeft Limburg immers mee gevormd”, stelt gedeputeerde van Erfgoed, Cultuur en Toerisme Igor Philtjens.

Brieven in een driewieler

In het voorjaar deed Ief Postino in Limburg eerst een warme oproep aan de Italiaanse gemeenschap om een brief met een persoonlijk verhaal of bericht naar een kennis, familielid, vriend… in Italië te schrijven. Ief Postino haalt de brief deze zomer op en luistert naar het verhaal. Naast de brief kan de correspondent ook een persoonlijk voorwerp of iets wat voor hem waardevol is, meegeven naar Italië. Ief Postino brengt de brieven persoonlijk naar Italië en luistert op zijn beurt naar het verhaal van de relatie in Italië. Als vervoermiddel kiest Ief Postino voor een APE, een Italiaanse driewieler, die omgebouwd is tot een ontmoetingsplaats voor persoonlijke verhalen en objecten uit België.

“Net zoals bij de herdenking van de Eerste Wereldoorlog, hebben we ervoor gekozen om de Italiaanse migratie op een hedendaagse, vernieuwende manier te herdenken, meer bepaald via een uniek tv-programma waar de banden, de relaties in en tussen België en Italië op een bijzondere manier zichtbaar worden. Ik ben bijzonder trots dat we op deze manier, via een heel toegankelijk medium, heel wat Vlamingen inkijk geven in ons erfgoed. Niet alleen plooien we terug op een hoofdzakelijk Limburgse gebeurtenis, maar we doen dit ook op zo’n manier dat we het vergroten tot een programma dat mensen – jong en oud – tot ver buiten onze provinciegrenzen kan boeien”, vertelt gedeputeerde Igor Philtjens.

Meer dan een tv-programma

Het resultaat van de verzamelde verhalen en de rondreis is in het najaar 2016 te zien op ’Iedereen Beroemd’, het feel-good programma op één na het journaal. In 32 afleveringen worden 16 Limburgse (elke dinsdag) en evenveel Italiaanse (elke donderdag) persoonlijke verhalen getoond in het programma. Op een bijhorende facebookpagina ‘Postino’ worden extra verhalen en niet uitgezonden videofragmenten gedeeld. Dag per dag zal Ief Postino posten wat hij allemaal meemaakt op zijn rondreis door Limburg en Italië.

Igor Philtjens: “We willen dit project ook een duurzaam karakter geven. Daarom zal er ook een boek uitgegeven worden. Waar in de tv-serie de focus ligt op de brief en de schrijver/ontvanger, wil het boek een atypisch boek zijn met extra erfgoed- en reisverhalen, recepten,  foto’s … uit Limburg en Italië. Het boek laat zien dat 70 jaar nadat de eerste Italianen naar Limburg kwamen om ons te helpen in de mijn, deze geschiedenis, en de banden tussen beide plekken, nog lang niet aan hun laatste hoofdstuk toe zijn.”

Op 10 december 2016 organiseert Ief Postino als slot van zijn reis een groot volksfeest waarbij de correspondent zijn Italiaans contact kan ontmoeten.  Na de reis, de televisie en het feest in december presenteert Ief Postino de theatervoorstelling van dit avontuur. Het wordt een verhalenavond met muziek en beeld, een samenvatting van zijn postavonturen in Italië. Hij brengt de zuiderse warmte de theaterzaal in zodat iedereen zich kan warmen aan de mooie verhalen van deze postino.

> Lees het artikel in de krant (.pdf)