Hoeve Mieneke in Domein Kelchterhoef Herleeft

07.10.2020 | # # # # # # 
Deel dit bericht
Hoeve Mieneke

Domein Kelchterhoef in Houthalen-Helchteren, één van de toeristische attracties in Houthalen-Helchteren, heeft er weer een beleving bij. Hoeve Mieneke werd helemaal opgeknapt. De gemeente Houthalen-Helchteren nam het gebouw in 2019 al onder handen, maar met middelen van de provincie Limburg werd dit jaar de omgeving van de hoeve aangepakt. De Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst (IOED) van het Regionaal Landschap Lage Kempen zorgde bovendien voor een educatieve ontsluiting van Hoeve Mieneke.

Burgemeester Alain Yzermans: “Hoeve Mieneke is één van de 3 hoeves op het domein en werd in 1851 gebouwd voor pachters die het domein beheerden. Mieneke verwijst naar de laatste pachter die de hoeve bewoonde. Wij investeren als gemeente veel tijd en middelen in domein Kelchterhoef. Wij zijn heel blij dat de hoeve terug opgeknapt is en de tuin nieuw leven werd ingeblazen. Bezoekers van het domein zien nu hoe het leven er in het begin van de 20ste eeuw aan toe ging. Deze speelse knipoog naar het verleden geeft het domein, dat het onthaalpunt is van De Wijers, een toeristische meerwaarde.”

Verbinding verleden, heden, toekomst
Erfgoed zorgt voor de verbinding tussen verleden, heden en toekomst. Limburgers kunnen door erfgoed de eigen omgeving en de Limburgse historiek beter  begrijpen en hierdoor wordt een sterk Limburgs bewustzijn en identiteit gecreëerd. Voor toeristen zorgt onroerend en roerend erfgoed dan weer voor beleving en betekenis. Het zijn vaak de verhalen achter historische relicten die zorgen voor authentieke herinneringen bij een toeristisch verblijf. Dit is ook het geval met Hoeve Mieneke. Investeren in projecten die toerisme en erfgoed combineren en verbinden is dan ook één van de pijlers van ons provinciaal toeristisch beleid.

Herinneringen aan grootmoeder Mieneke
Dankzij Jaak Beertens, de kleinzoon van Mieneke, kon de omgeving van de hoeve aangelegd worden zoals het in de tijd van Mieneke was. Jaak woonde er nog tot 1952 en heeft heel wat goede herinneringen aan die tijd bij zijn grootmoeder.

Joyce Paesen, erfgoedcoördinator van de IOED Lage Kempen: ”met de hulp van de heemkundige Kring “de Klonkviool” namen we met Jaak een interview op. Dankzij Jaak zijn herinneringen konden we een ontwerpschets maken van de omgeving van de hoeve zoals het een halve eeuw geleden was. De historische elementen zoals de moestuin en de waterput werden via cortenstaal elementen gevisualiseerd.”

Eindelijk terug groenten oogsten
Meer leven in de moestuin komt er dankzij Rimo. De buurtopbouworganisatie deed een oproep in de nabijgelegen wijk Meulenberg voor moestuinierders. Deze vrijwilligers onderhouden de tuin met plezier. Na 50 jaar kunnen er eindelijk terug groenten geoogst worden in de tuin.

Bezoekers die hoeve Mieneke passeren krijgen een goed beeld van het leven van Mieneke dankzij een infopaneel dat met de Erfgoedapp van Faro gescand kan worden voor nog meer achtergrondinfo.

Levensgrote figuur van Mieneke
In primeur wordt het cortenstaal element van Mieneke onthuld. Deze levensgrote figuur van Mieneke geeft invulling aan de historische figuur Mieneke. De gemeente Houthalen-Helchteren is op zoek naar sponsoren die dergelijk cortenstaal element willen sponsoren. De historische vormen geven Hoeve Mieneke extra cachet. Kandidaten kunnen zich altijd melden op info@houthalen-helchteren.be.

Lees het artikel in de krant (.pdf)