Heropeningsdatum Openluchtmuseum uitgesteld naar 2 mei

20.03.2020 | # # # # # 
Deel dit bericht
Corona

Bokrijk neemt maatregelen om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hiervoor worden de algemene richtlijnen van de federale overheid opgevolgd, die op woensdagmiddag 18 maart zijn verstrengd. De Raad van Bestuur van Bokrijk besliste ook proactief om de heropeningsdatum van het Openluchtmuseum met een maand uit te stellen. 

De openluchtspeeltuin en de horeca-uitbatingen in Bokrijk zijn reeds gesloten sinds zaterdag 14 maart. Zij zullen opnieuw de deuren openen van zodra dit van overheidswege is toegelaten. In tussentijd kan je nog steeds recreatief komen wandelen of fietsen is het park. Ook het fietstraject Fietsen door het Water blijft bereikbaar én de openbare toiletgebouwen zijn tot nader bericht geopend. De parking blijft gratis. We roepen wel iedereen die het park bezoekt op om de regels te respecteren: beperk je gezelschap tot de eigen gezinsleden of slechts één vriend en bewaar een redelijke afstand tot elkaar.

Publieksevenementen afgelast
De heropening van het museum, normaal gezien op 4 april, zal worden uitgesteld tot 2 mei. Dit betekent ook dat alle evenementen in deze periode, zoals bijvoorbeeld het Paasfestival en de Radio 2-Tuindag op 1 mei, niet zullen plaatsvinden. De paasvakantie – vorig jaar nog goed voor 32.000 bezoekers – is traditiegetrouw één van de topmomenten in de seizoenskalender van het Openluchtmuseum. Ook extra activiteiten zoals het historisch bierbrouwen in de museumbrouwerij op 5 april, de historische evocatie rond Pasen met grote paaseierenraap zijn geannuleerd. Door het schrappen van de Radio 2-Tuindag verliest Bokrijk haar veruit grootste publiekstrekker van dit jaar. Deze plantenbeurs wordt al sinds 1987 georganiseerd en vloeide voort uit het kweekprogramma voor het Arboretum van Bokrijk . De Tuindag trekt jaarlijks tot zo’n 25.000 bezoekers op één dag.

Aanpak abonnees en reservaties
De bijna 7.000 gezinnen die over een Bokrijkabonnement beschikken, krijgen een compensatie in de vorm van een waardebon van € 5 voor de museumshop van Bokrijk. Aan de scholen, groepen en bedrijven die reeds een bezoek aan het museum hadden gereserveerd, is er een oplossing voorgesteld. De betrokken organisaties worden persoonlijk gecontacteerd en kunnen hun bezoek kosteloos annuleren of verplaatsen naar een later moment. Bokrijk verwachtte in de maand april tot dusver een 5000-tal bezoekers in groepsverband. In 10% van de gevallen gebeurden reeds spontane annuleringen.

Focus op heropstart
De opstart van het Openluchtmuseum brengt elk jaar grote voorbereidingen met zich mee, zowel logistiek als personeelsmatig. Omwille van de coronasituatie heeft Bokrijk noodgedwongen alle opleidingen voor gidsen, acteurs, gastheren en -vrouwen,… moeten stopzetten. Door het verplaatsen van de heropeningsdatum naar   2 mei is er de nodige ruimte om achter de schermen de opstart van de programmatie en de commerciële werking voor te bereiden.

Bokrijk volgt de verdere ontwikkelingen op de voet en zal indien nodig bijkomende maatregelen treffen, waarbij de veiligheid van bezoekers en personeel de eerste prioriteit is. Bezoekers kunnen in tussentijd met alle vragen terecht op www.bokrijk.be of telefonisch via 011 265 300, en dit van maandag t.e.m. vrijdag van 9 – 17 u.  Bokrijk schakelt ook de pers en haar sociale mediakanalen Facebook en Instagram in voor de nodige updates.