Herleef in Limburg

08.06.2020 | # # # # # # # 
Deel dit bericht
horeca

Vandaag kunnen de horeca en de toeristische sector na bijna drie maanden verplichte sluiting terug klanten en gasten ontvangen. Na de eerdere heropening van de handel en de zogenaamde contactberoepen komt Limburg met de heropening van toerisme en horeca weer stilaan tot leven. 

Om de ondernemers een hart onder de riem te steken heb ik samen met gedeputeerde van Economie Tom Vandeput vandaag een bezoek gebracht aan de Hasseltse horeca. Met ons bezoek willen we ook een duidelijk signaal aan de consument geven. De Limburgse handel en horeca zijn, dankzij de vele aanpassingen en maatregelen, Corona-proof. Vanaf vandaag zorgen retail en horeca dus samen opnieuw voor de nodige shoppingbeleving.

Meer dan 80% verplicht gesloten
Handel en horeca zijn, naast de sociale contacten met familie en vrienden, wellicht de twee zaken die we de voorbije maanden het meest hebben gemist. De verplichte sluiting heeft gezorgd voor een grote economische impact. Limburg telt meer dan 3.300 horecazaken, goed voor meer dan 15.700 jobs, 10.000 loontrekkenden en 5.770 zelfstandigen. Onze provincie telt ook 16.479 handelspanden en hiervan zijn meer dan 80 % verplicht gesloten geweest.

www.ikkooplokaalinlimburg.be
Gedeputeerde van Economie Tom Vandeput: “De Limburgse retail vertegenwoordigt meer dan 25.000 jobs, 18.200 loontrekkenden en meer dan 7.000 zelfstandigen. De handel heeft dus een grote economische waarde. Om deze jobs voor de toekomst veilig te stellen, is er één actie met het meeste effect: koop lokaal. Met www.ikkooplokaalinlimburg.be hebben we in volle Corona-tijd het lokaal winkelen gepromoot. Ook het Unizo-concept Winkelhieren steunen we volop.”

Runshoppen was het nieuwe winkelen
De voorbije maanden was het shoppen beperkt tot de aankopen in voedingswinkels of tot het onpersoonlijke digitaal winkelen. Runshoppen was tijdens de Corona-lock down het nieuwe winkelen geworden. Van shoppingbeleving was helemaal geen sprake. Handel en horeca zorgen vanaf vandaag echter weer voor de perfecte match voor een ultieme shoppingbeleving. Met de heropstart veert het horeca-ondernemerschap terug recht en kunnen duizenden horeca-medewerkers terug aan de slag.

Kosten noch moeite gespaard
Een gecombineerd bezoek aan de Limburgse handel en horeca kan dus weer vanaf vandaag. Samen met gedeputeerde Tom Vandeput geven we het voorbeeld met een bezoek aan de Hasseltse horeca. De opstart van de retail is, door een afwachtende houding van de Limburgse consument, schoorvoetend gebeurd. Men heeft de voorbije weken echter kunnen vaststellen dat de handelaar van zijn handelszaak een veilige winkelomgeving heeft gemaakt. Ook de horeca-ondernemers hebben kosten noch moeite gespaard om op enkele dagen tijd hun restaurants en cafés helemaal Corona-proof te maken. Wij hebben vertrouwen in deze aanpak en doen een oproep om ons voorbeeld te volgen.

Manier van samenleven ingrijpend gewijzigd
Is dan alles terug als weleer? De Corona-crisis heeft onze economie en bij uitbreiding onze manier van samenleven ingrijpend gewijzigd. Op het vlak van retail hebben vele handelaars snel geschakeld naar een webshop als aanvullend verkoopskanaal. Deze evolutie is niet meer te stoppen. In het kader van SALKturbo zoeken we naar acties om de Limburgse handel van de toekomst te ondersteunen. Deze acties komen bovenop de nieuwe strategie om de Limburgse economie duurzaam te versterken. Met onze beleidsactie NaardeKern stimuleren we niet enkel de stedelijke ontwikkelingen maar we breiden die actie ook uit naar de kleinere gemeenten.

Federaal en Vlaamse herstelplan dringt zich op
We zien ook heel veel initiatieven bij de Limburgse horeca om zich aan te passen aan de nieuwe omstandigheden. Door de opgelegde maatregelen zullen vele horeca-zaken echter de komende weken en maanden niet op volle capaciteit kunnen draaien. Dit zal andermaal drukken op de omzetcijfers. Een federaal en Vlaamse herstelplan voor de horeca dringt zich daarom op.

Schouder aan schouder
De Corona-crisis heeft het horeca-ondernemerschap echter niet gedoofd. Integendeel. Vele ondernemers zijn heel creatief en innovatief aan de slag gegaan en hebben hun onderneming doorheen de Corona-crisis geloodst. Dat innovatief ondernemerschap moeten we voor de toekomst vasthouden. Met het uitstel van de provinciale bedrijfsbelasting hebben we ervoor gezorgd dat de Limburgse bedrijven gedurende een half jaar over meer dan 9 miljoen euro werkkapitaal kunnen beschikken. De provincie Limburg en de ondernemers zullen in de toekomst schouder aan schouder staan in het herstel van de Limburgse economie.