Huisjes begijnhof in Hasselt op zoek naar nieuwe invulling

16.09.2016 | # # # # # 
Deel dit bericht
begijnhof Hasselt erfgoed Z33 cultuur

De provincie is eigenares van het historische gedeelte van de begijnhofsite in Hasselt. Deze werd in 1939 ook beschermd om haar artistieke, oudheidskundige en historische waarde. Met de nieuwbouw van het provinciale kunstencentrum  Z33 wil het Limburgse provinciebestuur 13 huisjes van het begijnhof in Hasselt herbestemmen. “Daarmee willen we het begijnhof de grandeur geven die het verdient”, zegt gedeputeerde van Cultuur en Erfgoed Igor Philtjens.

In 2011 werd het project opgestart om het kunstenhuis in het centrum van Hasselt en de bijbehorende begijnhofsite een hedendaagse invulling te geven. Concreet krijgt Z33 met de nieuwbouw een echte voordeur. Verder wil de provincie de historische gebouwen een zinvolle invulling geven en de historische begijnhoftuin met kerkruïne herwaarderen als betekenisvol groen centrum van de site.

Om al die redenen is een herbestemming van de huisjes van het begijnhof in Hasselt nodig. Elk voorstel is daarbij welkom, maar een nieuwe invulling voor de begijnhofsite zal steeds in lijn met haar karakter moeten zijn. “We willen de erfgoedwaarden van de begijnhofsite laten primeren en de tuin en kerkruïne herwaarderen om elke bezoeker zowel een historische ervaring als een groenbeleving te bieden. Vanuit het respect voor de site willen we de markt over de totaliteit bevragen en de private sector laten meedenken. Misschien worden we zo wel aangenaam verrast”, stelt gedeputeerde Igor Philtjens.

Wat er met de opbrengst van de verkoop gebeurt? “Daarmee willen we de hele site naar een hoger niveau brengen, met een mooi park en de meerwaarde van de gebombardeerde begijnhofkerk. Het historisch trefpunt van de stad wordt opgewaardeerd en Z33 krijgt er een prachtige tuin bij. Tegelijk kan de privépartner de huisjes van het begijnhof in Hasselt renoveren. Het totaalplaatje kan een enorme meerwaarde worden voor Hasselt en een erg breed publiek aanspreken”, vertelt Igor Philtjens.

> Lees de artikels in de krant (.pdf)