Alken als vertrekpunt van de geologische fietsroute Herk&Mombeek

03.07.2017 | # # # # # # # # # 
Deel dit bericht
Geologische fietsroute

Natuur, landschap en cultuur. Dat zijn de kernwoorden van de nieuwe geologische fietsroute Herk en Mombeek die de geologische werkgroep van de Limburgse Koepel voor Natuurstudie heeft uitgewerkt. Het element ‘water’ – dat rijkelijk in Haspengouw aanwezig is – vormt het centrale thema van deze geologische fietsroute die ook enkele wandeltrajecten omvat. De route bestaat uit een oostelijke en westelijke lus die elk ongeveer 20 kilometer lang zijn. Het vertrekpunt van deze wonderbaarlijke geologische fietsroute? Het centrum van Alken.

Vakwerkhuizen, zandputten en natuurpracht

De oostelijke lus brengt je langs het kasteel Printhagen naar de kerk van Kortessem, dwars door de boomgaarden. Je ziet oude vakwerkhuizen en ontdekt sporen van klei- en zandputten op je tocht. De geologie van de ondergrond verklaart de vele bronnetjes van dit gebied. Je geniet van de prachtige natuurgebieden Nietelbroeken en de Mombeekvallei en ziet de invloed van de bodem en ondergrond op de kenmerkende flora in deze gebieden.

Kerken, watermolens en kastelen

Als je de westelijke lus volgt, kom je langs het kasteel van Wideux in Sint-Lambrechts-Herk, de kerk van Stevoort en de watermolens van de vallei van de Herk. Je ontdekt de oorzaak van de vochtige ondergrond en de reden waarom de beekdalen regelmatig onder water komen te staan. Je tocht langs de westelijke lus eindigt met een bezoek aan de Sint-Aldegondiskerk in Alken.

 

Zeker de moeite waard om te gaan ontdekken deze zomer!