Gallo-Romeins Museum verlengt tentoonstelling Timeless Beauty

28.05.2017 | # # # # # 
Deel dit bericht

tentoonstelling ‘Timeless Beauty’

Al meer dan 25 000 mensen ontdekten in de tentoonstelling ‘Timeless Beauty’ hoe de ideale vrouw eruitzag in de Romeinse tijd. Dankzij dit succes zal het museum ‘Timeless Beauty’ verlengen tot 1 september 2017 én krijgen bezoekers ook de dansvoorstelling ‘Donna’ te zien in de expozalen. Gedeputeerde van Toerisme, Cultuur en Erfgoed Igor Philtjens: “Het Gallo-Romeins Museum is erin geslaagd de vele bruikleengevers te overtuigen om hun stukken twee maanden langer te ontlenen. Het is dan ook een uniek project, dat maand na maand meer bezoekers lokt. Nu krijgen nog meer mensen de kans om ervan te genieten en kan de expo ook het programma van het Tongerse stadsfestival ‘MoMeNT’ versterken.” Bezoekers en pers zijn unaniem lovend over de unieke dialoog tussen historisch erfgoed en hedendaagse fotografie. Het bijhorende boek ‘Timeless Beauty’ is ondertussen aan een tweede druk toe.

De tentoonstelling ‘Timeless Beauty’ combineert archeologische voorwerpen, teksten uit de Oudheid en hedendaagse topfotografie van Marc Lagrange. Centraal staat het schoonheidsideaal van de vrouw in de Romeinse tijd. Meer dan 25 000 mensen bezochten de expo.

Het bezoekersaantal groeit maand na maand, van 4000 bezoekers in januari tot 7000 bezoekers in april 2017. Bezoekers omschrijven de expositie als ‘origineel en sfeervol’, ‘een ware ode aan de schoonheid van de vrouw’, ‘een streling voor het oog’, ‘betoverend mooi’, ‘kritisch t.o.v. het schoonheidsideaal’, ‘beklijvend en ontroerend’.

Het Gallo-Romeins Museum heronderhandelde dan ook graag de bruikleenovereenkomsten en kon, dankzij de goede contacten die het museum in de loop der jaren opbouwde met nationale en internationale bruikleengevers, de expo verlengen van eind juni tot 1 september 2017.

Timeless Beauty verweven met MoMeNT én aangevuld met dansvoorstellingen
In de stad Tongeren is op 26 maart het festival ‘MoMeNT’ van start gegaan. Diverse kunstenaars gaan aan de slag met het thema ‘tijd’. Door de verlenging kan ook ‘Timeless Beauty’ hier naadloos op aansluiten én ‘MoMeNT’ versterken.

Het Gallo-Romeins Museum voegt bovendien een nieuwe laag toe aan de tentoonstelling, met dansvoorstellingen in de exporuimtes op zondagnamiddag in juli en augustus.

Gedeputeerde van Toerisme, Cultuur en Erfgoed Igor Philtjens: “Choreografe Valentina Nigro van Company Noi zal scènes van de dansvoorstelling ‘Donna’ inpassen in de exposetting. Opnieuw staat de schoonheid van het vrouwelijke lichaam centraal, maar deze keer ook de onzekerheid over het uiterlijk. De danseressen dansen tussen de bezoekers, wat de beleving uiteraard nog zal vergroten.”

De tentoonstelling ‘Timeless Beauty’ is te zien in het Gallo-Romeins Museum, nog tot 1 september 2017. 

 

Lees de artikels in de krant (.pdf)