Gallo-Romeins Museum Tongeren lanceert programma voor blinden en slechtzienden

23.02.2017 | # # # # # # 
Deel dit bericht
Gallo Romeins Museum cultuur voor blinden en slechtzienden

In het Gallo-Romeins Museum Tongeren kunnen blinden en slechtzienden voortaan deelnemen aan het programma CASA ROMANA. Igor Philtjens, gedeputeerde van Toerisme, Cultuur en Erfgoed: “Ik vind het belangrijk dat onze cultuur-toeristische attracties ook toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Ook zij hebben recht op een kwaliteitsvolle cultuurbeleving. Met dit nieuwe programma voor blinden en slechtzienden zet het Gallo-Romeins Museum Tongeren hierop in.” Met een speciaal hiervoor opgeleide gids verkennen ze anderhalf uur lang de Gallo-Romeinse afdeling. Ze focussen op een Romeinse stadswoning anno 150 na Christus. Zowel de architectuur ervan als het dagelijks leven in zo’n woning komen aan bod. Er wordt gewerkt met speciale verbale technieken, maquettes, tactiele plannen en tal van replica’s.

Hoe verloopt de rondleiding?

Eerst belicht de gids het ontstaan en de lay-out van de Romeinse stad Atuatuca Tungrorum. De deelnemers maken hierbij gebruik van tactiele plannen (reliëftekeningen) die het proces gefaseerd weergeven. Vervolgens exploreren ze aan de hand van maquettes de architectuur en de indeling van een Romeinse stadswoning. Deze maquettes zijn door een hierin gespecialiseerd Italiaans atelier ontworpen en vervaardigd. Tot slot focussen de deelnemers op de werkzaamheden in de keuken en het bereiden van voeding in de Romeinse tijd. Replica’s van authentiek keukengerei zijn ter beschikking om uit te proberen: wrijfschalen, een wijnzeef … Ook olijfolie en allerhande kruiden (marjolein, koriander …) zijn voorhanden.

Samenwerking

Het programma werd ontwikkeld in samenwerking met blindenvereniging ‘La Lumière’. Onder leiding van deze organisatie testten groepjes blinden en slechtzienden met hun begeleiders het programma meermaals uit. De museumgidsen genoten via deze organisatie vorming in het geven van ‘verbale beschrijvingen’.

Het project werd gerealiseerd met de steun van het Fonds Jeanne en Pierre Beeckman, beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Praktische informatie Gallo Romeins Museum Tongeren

Op aanvraag via de reservatiedienst: tel. 012 670 340/341
Duur: 1,5 uur
Talen: Nederlands en Frans
Aantal: max. 5 blinden / slechtzienden per groep (vergezeld van hun begeleiders)
Prijs: € 60 voor de gids en € 5 toegang
Openingsuren en ligging: www.galloromeinsmuseum.be

> Lees de artikels in de krant (.pdf)