Fietsen door de Bomen wint World Landscape Architecture Award

13.05.2020 | # # # # # # 
Deel dit bericht
World Landscape Architecture

Fietsen door de Bomen’ – het hefboomproject van Toerisme Limburg in samenwerking met Provincie Limburg, LSM, Toerisme Vlaanderen, Hechtel-Eksel, Natuur en Bos en Bosland – valt opnieuw internationaal in de prijzen. Dit keer is het bekroond op de World Landscape Architecture Awards: een belangrijke internationale architectuurwedstrijd. Nu onze sector zwaar getroffen is, hebben we hefboomprojecten zoals Fietsen door de Bomen meer dan ooit nodig om Limburg onderscheidend op de kaart te zetten. De Limburgse fietsbeleving won de Merit Award in de categorie Built – Small (< 1.000 m²). Een mooie erkenning voor  BuroLandschap van landschapsarchitect Pieter Daenen, die het fietspad ontwierp in samenwerking met architectenbureau De Gregorio & Partners.

World Landscape Architecture
Na een Iconic Award uit Duitsland en een International Design Award uit Los Angeles mag ‘Fietsen door de Bomen’ nu ook een World Landscape Architecture Award aan z’n palmares toevoegen. Daarmee treedt de fietsbeleving in Limburg – met intussen al 250.000 bezoekers – in de voetsporen van ‘Fietsen door het Water’, dat dezelfde award twee jaar geleden won. De World Landscape Architecture Awards bekronen elk jaar innovatieve projecten van landschapsarchitecten van over de hele wereld. Het initiatief komt van de Australiër Damian Holmes, een gepassioneerde landschapsarchitect die in 2007 het inmiddels gerenommeerde ‘World Landscape Architecture’ (WLA) oprichtte. Een platform dat vandaag een wereldwijd publiek bereikt.

Eervolle vermelding van de jury
Uit meer dan 230 inzendingen uit alle hoeken v
an de wereld kwam ‘Fietsen door de Bomen’ in de categorie Built – Small (voor projecten kleiner dan 1.000 m²) als een van de winnaars uit de bus. Het Limburgse ontwerp nam het daarin op tegen tegenstanders uit onder meer China, Jordanië, Denemarken en onze buurlanden Duitsland en Nederland. Uiteindelijk selecteerde een internationale jury van experts ‘Fietsen door de Bomen’ als winnaar van de Merit Award. Een mooie erkenning voor het project van Toerisme Limburg in het algemeen en voor het ontwerp van BuroLandschap in samenwerking met De Gregorio & Partners in het bijzonder, die samen een knap staaltje architectuur op wereldniveau hebben neergezet.

Betekenis voor Limburg
De prijs betreft een certificaat en een publicatie op de website en in het Award Magazine van WLA. Belangrijke exposure, waarmee we wereldwijd tienduizenden lezers of potentiële gasten bereiken. Dat we daarbij naast vooruitstrevende projecten uit de hele wereld prijken, bewijst dat Limburg zich met dit soort hefboomprojecten op de kaart kan zetten als innovatie fietsbestemming en zich zo kan onderscheiden. En dat is nu meer dan ooit nodig ….

Lees het artikel in de krant (.pdf)