Europees Muziekfestival voor de Jeugd wint Limburgse Cultuurprijs 2015

01.03.2016 | # # # # 
Deel dit bericht
1-03-2016

Het Dommelhof in Neerpelt vormde gisterenavond de setting van de uitreiking van de Limburgse Cultuurprijs 2015. Na een unieke geanimeerde show, gepresenteerd door de Limburgse slam poet Jeekast, nam uiteindelijk het Europees Muziekfestival voor de Jeugd de winst mee naar huis. Gedeputeerde van Cultuur Igor Philtjens blikt alvast tevreden terug op deze editie: “We ontvingen 68 nominaties uit meer dan 30 Limburgse gemeenten; haast alle cultuurdisciplines zijn hierbij vertegenwoordigd. Deze getallen bevestigen niet alleen de culturele rijkdom van de provincie, maar ook de grootse appreciatie van de Limburgers voor cultuur en de culturele verenigingen in onze regio. De top 10 geeft een mooi beeld van de verscheidenheid van cultureel Limburg. Ik ben blij met het eindresultaat.”

Limburgse Cultuurprijs: editie voor verenigingen

Sinds kort geldt een alternerende uitreiking voor de Limburgse Cultuurprijs. Met deze editie heeft het provinciebestuur bewust de Limburgse culturele organisaties willen honoreren. De volgende editie is op zijn beurt uitsluitend bedoeld om individuen uit Limburg te lauweren. “Door deze kleine aanpassing worden beide groepen nu op een evenwaardige manier beoordeeld”, aldus gedeputeerde Igor Philtjens.

Tijdens de nominatieperiode van 10 november tot en met 15 december 2015 werden maar liefst 68 verenigingen voorgedragen door de Limburgers. Het is ongetwijfeld de diversiteit van deze talrijke nominaties die deze editie typeert. Van theatergezelschappen, over kunstkringen tot harmonies en fanfares; nagenoeg alle cultuurdisciplines kan men bij de genomineerden terugvinden. De elfkoppige jury, met vertegenwoordigers uit de Limburgse Raad voor het Cultuurbeleid, de media en het brede culturele veld, ging op zoek naar de vereniging die eruit sprong.

Het juryrapport

De voltallige jury bekeek in detail de nominaties. De belangrijkste criteria bij de beoordeling waren de verankering van de organisatie in de Limburgse samenleving en de impact van haar werking en het ambassadeurschap op Limburgs, nationaal en internationaal vlak. Ook in welke mate de organisatie “goesting om deel te nemen” opwekte, speelde een belangrijke rol.

Het juryrapport gaf een divers samengestelde top tien weer*, waar zowel kleine als grote verenigingen, met verschillende nationale en internationale werkingen in terug te vinden zijn. “Een rangschikking als deze hadden we voor ogen bij het herschrijven van het reglement. Klein en groot uit diverse disciplines zijn hier verenigd”, stelt gedeputeerde Igor Philtjens.

Toch sprong één vereniging er duidelijk uit: het Europees Muziekfestival voor de Jeugd. Het festival is een jaarlijkse, internationale muziekontmoeting in Neerpelt voor jongeren, maar volgens de jury tegelijkertijd zo veel meer dan dat. Door haar grensoverschrijdende en talentondersteunende werking voedt het Muziekfestival dagelijks “de goesting” van talloze individuen om creatief bezig te zijn met diverse muziekdisciplines. Ze weet als geen ander hoe mensen binnen en buiten Limburg te verbinden via hun gedeelde interesse voor muziek. De sterke organisatie is hierin een constante: ze werkt verenigend, zet sterk in op diversiteit en verlegt, letterlijk, grenzen. De aanhoudende internationale interesse en brede appreciatie voor het festival spreken boekdelen: Europees Muziekfestival voor de Jeugd is een echte succesformule.

Geanimeerde uitreiking

De poëtische woorden van Jeekast zorgden voor het nodigde vertier en animatie, ook de tekeningen van Benjamin Leroy tilden de plechtige uitreiking op tot een amusante show. Niet toevallig koos het provinciebestuur ervoor om deze Limburgse artiesten in de uitreikingsceromonie te integreren. Beiden hebben in het verleden immers een STROOM-beurs gekregen, een subsidie om jong opkomend Limburgs talent een duwtje in de rug te geven om hun professionele carrière verder vorm te geven. Gedeputeerde Igor Philtjens: “Het is belangrijk om banden met voormalige laureaten, veelbelovende jonge Limburgse talenten, warm te houden. Zij zullen immers de toekomstige ambassadeurs van de provincie worden. We bieden hen op momenten als deze dan ook heel graag een podium.” Een succes, zo blijkt; algemeen wordt er gesproken over een geslaagde, creatieve avond van én voor de Limburgse cultuursector.

Hou de komende maanden de website van de Limburgse Cultuurprijs in het oog. Einde 2016 wordt de Cultuurprijs immers opnieuw uitgereikt! Ditmaal aan een Limburgs individu die de cultuursector heeft weten te veroveren.

Meer info: www.limburgsecultuurprijs.be

> Lees het artikel in de krant (.pdf)