PCCE wint opnieuw de prestigieuze Europa Nostra Award

15.05.2018 | # # # # # # 
Deel dit bericht
Europa Nostra Award

De provincie Limburg mag voor het tweede opeenvolgende jaar de Europese Prijs voor Cultureel Erfgoed – een Europa Nostra Award – in ontvangst nemen. De jury koos uit 29 projecten uit 17 landen ‘Ief Postino: België en Italië verbonden door brieven’ als laureaat in de categorie Onderwijs, Opleiding en Bewustmaking. Ief Postino is een coproductie van De Wenkbrauwerij, Eén en het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed.

Oscars voor erfgoed
Elk jaar bekroont Europa Nostra organisaties die uitzonderlijke projecten realiseren rond cultureel erfgoed. Een Europa Nostra Award is een erg prestigieuze prijs. Erfgoedprofessionals beschouwen de awards als de Oscars voor hun sector.
Bovendien is 2018 het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. Daarom werd elk projectdossier dit jaar ook geëvalueerd op zijn Europese toegevoegde waarde.

Mooie erkenning
Deze prijs is opnieuw een mooie erkenning voor erfgoedprojecten in Limburg in het algemeen en het PCCE in het bijzonder. De succesformule uit het verleden bleek ook dit jaar de juiste aanpak: verschillende partijen werkten samen aan een project dat op een frisse en interactieve manier ons erfgoed in de kijker zet én in ere houdt.

Inzoomen op migratie naar Limburg
‘Ief Postino: België en Italië verbonden door brieven’ is een bewustmakingsproject over de geschiedenis van migratie in Europa en zoomt in op de migratie vanuit Italië naar Belgisch-Limburg. Postbode Ief Postino verzamelde in onze provincie brieven en leverde die op een gemotoriseerde driewieler persoonlijk af bij de bestemmelingen (familieleden, vrienden, kennissen) in Italië.

Breed publiek bereikt
De verhalen, herinneringen en ontmoetingen die daaruit voortvloeiden, werden vertaald naar een rubriek in het televisieprogramma Iedereen Beroemd op Eén, een reeks in Het Belang van Limburg, een levendige Facebook-pagina, een overzichtsfilmpje, een interactieve theatervoorstelling én een boek. Via persoonlijke verhalen van de correspondenten en de belevenissen van Ief Postino kon een heel breed publiek op een unieke manier kennismaken met de migratie die 70 jaar geleden op gang kwam.

Ode aan de traagheid
Het bewustmakingsproject beantwoordt niet alleen perfect aan het extra criterium van een Europese dimensie. In tijden van snelle communicatie brengt het ook een ode aan de traagheid en de intimiteit van de brief. En net die keuze maakt dit een interactief én vernieuwend project. De jury noemde Ief Postino lovend “een weldoordacht kleinschalig project dat bijdraagt tot een beter inzicht in de immateriële aspecten van migratiestromen in een tijd van economische evolutie in Europa.”

Prijsuitreiking in juni
De prijsuitreiking vindt plaats tijdens de Top van het Europees Cultureel Erfgoed die van 18 tot 24 juni in Berlijn georganiseerd wordt. Het thema dit jaar is ‘Gedeeld erfgoed – gedeelde waarden’. Alle laureaten krijgen op de Excellence Fair van 21 juni zeven minuten om hun project te presenteren. De huldiging van de 29 winnaars gebeurt tijdens de uitreikingsceremonie van 22 juni.

Kans op een Grand Prix
Zeven projecten maken bovendien kans op een Grand Prix. Aan die prijs is een geldsom van 10.000 euro gekoppeld. Daarnaast mag het publiek een project bekronen. Stemmen kan op de website van Europa Nostra.