Erfgoeddag: Limburg in klank en beeld? Dat smaakt!

21.04.2015 | # # # # # 
Deel dit bericht
Kersen erfgoeddag

De jaarlijkse Erfgoeddag staat weer voor de deur! Op zondag 26 april 2015 organiseren tal van erfgoedorganisaties activiteiten om het publiek te laten kennismaken met hun erfgoed. Van Hamont-Achel tot in Tongeren, op Erfgoeddag zal er van alles in Limburg te beleven zijn. De insteek? Het jaarthema ‘Erf!’: iedereen is ‘erfgenaam’. De provincie Limburg presenteert dit jaar het film-en-food-event ‘Limburg in klank en beeld, dat smaakt!’. “We nemen graag deel aan Erfgoeddag omdat we geloven dat dit initiatief kansen biedt aan lokale erfgoedorganisaties om pareltjes van onbekend erfgoed boven te halen. Erfgoed verrast en inspireert mensen vandaag, en dit jaar willen we met dit food-en-filmevent precies ook dàt teweegbrengen”, zegt Igor Philtjens, gedeputeerde van Cultuur en Erfgoed.

Het project ‘Limburg in klank en beeld’

‘Limburg in klank en beeld’ is in 2007 op initiatief van Heemkunde Limburg i.s.m. de provincie Limburg opgestart. Het project digitaliseert oude smalfilms over het dagelijkse leven in Limburg. De filmbeelden zijn afkomstig uit de collecties van geschied- en heemkringen of particulieren in Limburg. Deze filmbeelden bieden een verrassend boeiende inkijk in het dagelijkse leven van de regio in het verleden. “Een kersenpluk in de jaren 1960, het winnen van honing op kleinschalige wijze of het artisanale brouwen van bier: het zijn Limburgse tradities waaruit we toch heel wat inspiratie en informatie voor vandaag kunnen putten. Die filmbeelden willen we koesteren en doorgeven aan jonge generaties en daarom moeten we ze goed (digitaal) bewaren, beschrijven én tonen”, aldus gedeputeerde Igor Philtjens.

Film-en-food-event op Erfgoeddag

Samen met Heemkunde Limburg, de Provinciale Bibliotheek Limburg en Cultuurplatform-Zebracinema organiseert het PCCE ‘Limburg in klank en beeld, dat smaakt!’ op Erfgoeddag in Hasselt en Zutendaal. Het jaarthema van Erfgoeddag biedt de kans om alle Limburgers te laten proeven van filmbeelden over het dagelijks leven in Limburg. Figuurlijk, en letterlijk, want ook de Limburgse keuken en streekproducten worden in de kijker gezet.

Het collectiemoment voor het inzamelen van smalfilms staat centraal, maar wordt ondersteund door amusante randactiviteiten. Je geniet op beide locaties van een doorlopende vertoning van oud filmmateriaal en proeft van enkele heerlijke hapjes op de lekkernijenmarkten. In Hasselt geniet je van foodfilms met een smakelijke omkadering, proef je van lokale delicatessen en culinaire lezingen. Kinderen ontdekken er tijdens een leuke workshop de Limburgse eetcultuur. In Zutendaal proef je van insecten en hun producten tijdens een smakelijke workshop en de tentoonstelling ‘Entomofagie’. Aan de imkermobiel en de foodtruck geniet je van ander Limburgs lekkers.

Breng op Erfgoeddag op 26 april in Hasselt en Zutendaal een bezoekje aan Limburg in klank en beeld…want, dat smaakt!