Economische heropleving in Limburg houdt aan

02.12.2017 | # # # # # # # # 
Deel dit bericht
Economie Limburg

Het gaat goed met de Limburgse economie! Dat is de conclusie na de bijeenkomst van de Vlaamse regering op 1 december 2017 in het Terhills Hotel in Maasmechelen. Om het half jaar zitten de leden van de regering samen om een tussentijdse balans van het SALK-plan op te maken. En die was dus bijzonder positief. Limburg ligt helemaal op koers en de heropleving van onze economie houdt aan.

SALK werkt

Na de sluiting van Ford Genk engageerde de Vlaamse regering zich, samen met de provincie, met het Strategisch Actieplan voor Limburg in het Kwadraat (SALK) om in de periode 2013-2019 concrete acties en projecten te realiseren en zo de economische impact van de sluiting tot een minimum te beperken. 82 procent van de SALK-projecten werd ondertussen uitgevoerd of zit op schema. De inspanningen die we samen met de Vlaamse regering in het kader van SALK geleverd hebben, lonen.

Minder werkloosheid

Als rechtstreeks gevolg van de sluiting van Ford Genk bedroeg de werkloosheidsgraad in Limburg 9,1 procent in januari 2015. Ondertussen is 81 procent van de Ford-arbeiders opnieuw aan de slag of vrijgesteld van werk. Het aantal werklozen in Limburg daalde in vergelijking met vorig jaar met 12 procent, terwijl Vlaanderen een gemiddelde daling van 6,5 procent liet optekenen. Bovendien bedroeg onze werkloosheidsgraad 6,55 procent in november 2017, terwijl die voor Vlaanderen gemiddeld op 6,66 procent lag. Limburg doet het dus beter dan Vlaanderen. 

Toerisme belangrijk voor de economische heropleving in Limburg

De bijeenkomst van de Vlaamse regering vond niet toevallig plaats in het Terhills Hotel in Maasmechelen. Onze provincie levert veel inspanningen om het leisure en zakentoerisme in Limburg te promoten en het Maasland is een regio die historisch gezien een hoge werkloosheidsgraad heeft. Maar ook daar gaat het mede dankzij investeringen in de vrijetijdseconomie de goede kant op. De werkloosheidsgraad bedraagt er 7,84 procent: het laagste niveau sinds juli 2008.

De Terhills-site is met zijn prachtige natuur en trekpleisters zoals het Terhills Cablepark en het Ecotron-project van de UHasselt belangrijk voor de regio. De Vlaamse regering zal de verdere ontwikkeling van het domein van 365 ha aan de rand van het enige Nationale Park van Vlaanderen, blijven stimuleren door een investering van 75 miljoen euro in het vakantiepark Terhills Resort en 11 miljoen euro in de bouw van een uniek batterijenpark. Daarmee bundelen we de voordelen van ecologische innovaties en toeristische inspanningen om jobs in onze provincie te creëren en zo de economische heropleving van Limburg verder te stimuleren.

Economie Limburg Economie Limburg