Dwars door het water fietsen in Limburg

16.09.2014 | # # # # # 
Deel dit bericht
water fietsen

De Limburgse gedeputeerde Igor Philtjens wil mensen laten fietsen tussen metershoge boomkruinen of dwars door een vijver.

In het natuurgebied Bosland in het Limburgse Hechtel-Eksel wil Igor Philtjens fietspaden laten installeren die metershoog zweven tussen de boomkruinen. In het vijvergebied De Wijers ziet hij weggetjes komen die enkele centimeters onder het wateroppervlak liggen, zodat je precies over de vijver rijdt. En ook in de mergelgrotten wil hij dat fietsers hun weg vinden. Op die manier kunnen Limburgers en toeristen in de lucht, door het water en onder de grond fietsen.

“Toen ik de plannen lanceerde, keken er wel enkelen vreemd op”, zegt Philtjens. “Maar dat trek ik me niet aan. Gekke plannen maken kan iedereen. Ze ook realiseren, dát is de kunst.”
“Nu zijn we nog aan het zien hoe we alles concreet zullen invullen, want de veiligheid primeert natuurlijk. Het is niet de bedoeling dat fietsers wegglijden in vijvers of van tussen de bomen vallen. Maar dat komt wel in orde, in 2016 moet het af zijn.”
“Wil je toeristen lokken, dan moet je voorblijven op de rest, innovatief uit de hoek komen. Ooit hebben we dat gedaan met ons fietsroutenetwerk. Het levert Limburg jaarlijks 2 miljoen fietsers op. Intussen kopieerde heel de wereld ons netwerk en fiets je overal van knooppunt naar knooppunt. Willen we onze koppositie als mooiste fietsregio behouden, dan is het tijd voor iets nieuws. Iets wat je nergens anders vindt.”

> Lees de artikels in de krant (.pdf)