Radio 2-tuindag, ontmoetingsmoment voor liefhebbers van bloemen en planten, zet stappen naar meer duurzame editie

02.05.2019 | # # # # # # # 
Deel dit bericht
Radio 2-tuindag

Op woensdag 1 mei, Dag van de Arbeid, vindt naar goede gewoonte de Radio 2-Tuindag plaats in het park Bokrijk. Meer dan 200 standhouders verwelkomen het publiek met een uitgebreid aanbod aan bloemen en planten om de tuin helemaal ‘zomerklaar’ te maken. Op deze gratis plantenmarkt vind je heel wat plantensoorten die niet in de gewone handel te verkrijgen zijn. Als groen park zit de zorg voor de natuur sowieso in het DNA van onze organisatie. Samen met onze partners Radio 2, Limburg.net en Landelijke Gilden hebben we ook tijdens deze Tuindag oog voor duurzaamheid. Een volledig plasticvrij evenement is niet haalbaar, maar we willen wel het gebruik van eenmalige verpakkingen beperken en tegelijkertijd meer bewustwording creëren bij de bezoekers. Daarom roepen we het publiek op om zelf een tas mee te brengen om de aankopen te vervoeren én bieden we ook een herbruikbare zak aan. Ook in de live-uitzendingen van Radio 2, het aanbod aan gezinsvriendelijke activiteiten, de lezingen en de catering komt duurzaamheid aan bod.

Live-uitzendingen Radio 2
Dit groene evenement bestaat al sinds 1987 en vloeide voort uit de activiteiten van het Arboretum van Bokrijk. Bokrijk had destijds een intensief kweekprogramma voor zeldzame planten. Op de plantenmarkt en ruilbeurs werd het overschot aan planten verhandeld. In 2002 sloot radiozender Radio 2 aan en wijzigde de naam in ‘Radio 2-Tuindag’. Ook dit jaar is Radio 2 weer van de partij en zijn De Madammen aanwezig in Bokrijk. Anja, Cathérine en Siska zenden uit van tussen de planten.  Hoe zit dat nu met kippen houden als afvalverwerkers? En hoe vermijd je plastic in de moestuin? Dit en nog meer in de uitzending van De Madammen van  10 u. tot 12 u. ’s Middags nemen de collega’s van Radio 2 Limburg het over en in de namiddag zijn er de muziekklassiekers in De Topcollectie met Peter Verhulst.

Aftrap ‘Afvalvrij mei’
Tijdens de Radio 2-Tuindag geeft Limburg.net de aftrap voor de actie Afvalvrij mei. Voor het derde jaar op rij roepen ze iedereen op om een maand lang zo weinig mogelijk afval te creëren. Het thema dit jaar is “weg met wegwerp”. Producten en verpakkingen die slechts een keer gebruikt worden en daarna in de vuilnisbak belanden, gebruiken we beter gewoon niet. Zeker niet als er goede alternatieven zijn. Vanaf eind april staat www.afvalvrijmei.be boordevol met tips over hoe je zelf afval kan vermijden.

Duurzame initiatieven op 1 mei
Iedereen die zijn eigen herbruikbare zakken of bakken meebrengt om de gekochte planten te vervoeren maakt kans op leuke prijzen. Heb je geen geschikte zak? Dan kan je op de stand van Limburg.net terecht voor een mooie herbruikbare tas.

Ook de lezingen en workshops staan in het teken van duurzaamheid. Verdiep je in het kringlooptuinieren of ‘Start to kip’ en kom er te weten hoe jij de afvalberg kan verkleinen door je eigen afvalverwerker in huis te halen. Kippen zijn immers dol op keukenrestjes, onkruid en gras. Met de nodige ruimte in je tuin én de juiste verzorging zullen deze dames tot 50 kg keuken- en tuinafval per jaar verorberen.

De plattelandsvereniging Landelijke Gilden biedt een gevarieerd programma aan op deze Radio 2-Tuindag. De focus ligt hierbij op het hergebruik van materialen en op duurzame generatietuinen. Zo is er een tof activiteitenparcours, afgestemd op jong én oud. Respect bijbrengen voor fauna en flora, doordacht te werk gaan om onze afvalberg te beperken of slim tuinieren en materialen hergebruiken? Op het Landelijke Gildenplein krijg je inspiratie om de eigen tuin een speelse recyclagetoets te geven. De kinderen worden zelfs uitgedaagd om samen met de (groot)ouders aan de slag te gaan. Wie rubberen laarzen heeft liggen, die een opsmukbeurt kunnen gebruiken, mag ze meebrengen. Tot uitputting van de voorraad kan je kiezen of je voortaan met stoere graffitiboots of koket gestrikte tuinlaarsjes door de tuin wil lopen. Of neem een oud t-shirt mee en vorm het om tot een originele draagtas. De eerste 500 kinderen die een aantal activiteiten gedaan hebben, krijgen bovendien een gepersonaliseerd broodplankje mee naar huis. Een overzicht van alle activiteiten vind je op landelijkegilden.be.

Het duurzaamheidsaspect wordt ook doorgetrokken in het cateringaanbod op het terrein: de frietkramen werken met herbruikbare bekers en kartonnen bakjes. In het kasteel van Bokrijk kan je terecht voor lokaal, biologisch en ambachtelijk eten via ‘Kasteelt’:  gezonde kost in een aangename setting en sfeervolle inkleding. Je vindt er een klein of groot ontbijt, broodjes, gebak, soep, groentelunch, lokaal gebrande koffie enzovoort. Ontdek het verhaal achter de gerechten en de herkomst van de duurzame ingrediënten op een leuke visuele manier. Kasteelt is een samenwerking tussen Egt. The Slow Bakery in het Openluchtmuseum Bokrijk en vzw Contrei, een Hasseltse organisatie die lokale voeding & duurzaamheid promoot en ondersteunt en organisator van Merwt, de Hasseltse boerenmarkt.